Dan majčice Zemlje!

Dan majčice Zemlje!

23.04.2012 u 11:32

Bionic
Reading

Što ste uradili za majčicu Zemlju jučer..ili danas..ili što ćete uraditi sutra? Nemojte predugo čekati…možda bude prekasno! Pogledajte kako je Barcelona obilježila Dan planeta Zemlje!

Ne želim vam prodavati neku veliku pamet jer i ja sam jedna od onih koji se majčice Zemlje sjete samo nekoliko puta godišnje. Jedan od tih dana je svakako 22. travnja kada se i službeno obilježava Dan planeta Zemlje ilitiga Earth Day ilitiga Dia de la Tierra ovdje u Španjolskoj.

Katalonci na taj dan organiziraju veliku feštu pod nazivom Fira per la Terra koja se održava u parku Ciutadella i na šetnici Lluís Companys. Taj ogroman prostor najednom postaje mjesto koje okuplja šaroliku paletu Zemljana; od najmlađih do onih najstarijih. Bude tu i domaćih, turista, aktivista, pacifista, hipija, vegetarijanaca, žonglera, preprodavača i ne znam koga sve ne. Svatko je došao iz nekog svog motiva no jedno je sigurno; svi su barem na trenutak promislili na lipu i dobru našu majčicu Zemlju.

Dok su jedni bili kreativni, drugi su pak ljenčarili...

...no, ne i metalac koji je dovukao svoj mini razglas na oduševljenje mnogih poklonika teškog zvuka. :-)

Performera nije manjkalo...

...kao ni alternativnih izvora energije.



Mali podsjetnik na to koliko je Zemlja dobra prema nama...



Naglasak je bio naravno na rukotvorinama, a mene je najviše fascinirao štand s predmetima nastalim recikliranjem starih oštećenih gramofonskih ploča.

Photos: Nokia Lumia 800


Osim što već dulje vremena razdvajam smeće na plastiku, papir i organsko jučer sam zasadila i nešto bilja. Nije bogzna kakav doprinos, ali ulazi u zapisnik! :)

I nije da Zemlju baš previše briga za nas. Nas bi trebalo biti briga za nju. Ne zato što je nešto pretjerano volimo nego opet iz najsebičnijeg mogućeg razloga..zato što ju trebamo.
Tomu u prilog ide i sjajan film 'One day on Earth' na čijoj sam španjolskoj promociji prisustvovala sinoć.

Riječ je o filmskom kolažu, iza kojeg stoje dvojica Amerikanaca; Kyle Ruddick i Brandon Litman, nastalom od preko 3000 sati video materijala koje je snimilo preko 19000 filmskih profesionalaca i amatera iz svih zemalja svijeta na isti dan, 10. listopada 2010. Zajedno su stvorili sliku međusobne povezanosti čovječanstva kakva nikad do sad nije bila moguća. Premijera je jučer održana u više od 160 zemalja, uključujući i Hrvatsku.

Film ukazuje na to kako krize s kojima se suočava svijet – od nestašice vode do siromaštva – povezuju sve nas, stanovnike svijeta, te nudi rijetko viđene snimke života u Sjevernoj Koreji i Iranu, a ima ih s naših prostora; šokantne snimke s Gay Pridea u Beogradu, prekrasni običaji prilikom kosovskog vjenčanja itd.
Danas do ponoći ste ga mogli pogledati osim na Tportalu i na mnogim drugim internetskim stranicama. Potrudit ću se doći do linka za cijeli film, a do tada, vi koji ga niste uspijeli pogledati, bacite oko na kratki isječak iz filma.

Ne zaboravite da je danas svjetski Dan knjige jer su 23. travnja 1616. godine umrla dvojica velikana; Miguel de Cervantes i William Shakespeare. U Kataloniji se danas, na dan sv. Jurja, darivaju knjiga i ruže. Koju ste vi knjigu primili ili darovali u posljednje vrijeme? Fotke zalijepite na zid Mode Komode na facebooku. Ona koja bude imala najviše lajkova dobit će jedan primjerak iz moje skromne kolekcije.

Pozz.

p.