HIT MANIFESTACIJA

'Dan i noć na PMF-u': Zabavite se i naučite nešto u petak, 5. travnja

02.04.2019 u 16:27

Bionic
Reading

Manifestacija "Dan i noć na PMF-u" održat će se u petak, 5. travnja, od 10 do 23 sata na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a glavna tema ovogodišnjega programa bit će periodičnost, najavilo je u utorak Sveučilište u Zagrebu.

Manifestaciju organizira sedam odsjeka Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a svečano će biti otvorena u 9 sati u zgradi Kemijskoga odsjeka Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

"Dan i noć na PMF-u" je jednodnevni festival prirodoslovlja i matematike koji se već tradicionalno održava u travnju, a namijenjen je budućim studentima PMF-a te svim zainteresiranim posjetiteljima. Manifestacija će se održavati u svim prostorima u kojima djeluje Prirodoslovno-matematički fakultet, i to na ukupno osam lokacija, a njezin je program sastavljen od sedam dijelova: Noć biologije, Fizika danas, Otvoreni dan kemije, Otvoreni dan geologije, Geofizika uživo, Otvoreni dan geografije i Otvoreni dan matematike, ističe u priopćenju Sveučilište u Zagrebu.

Cilj je manifestacije, kako kažu, tijekom više od 150 popularizacijskih predavanja, interaktivnih radionica, izložbi i vođenih obilazaka približiti znanost javnosti, potaknuti mlade na istraživanje te posjetiteljima svih uzrasta predstaviti ljepote i zanimljivosti prirodoslovlja, matematike i računarstva, kao i njihovu presudnu važnost za razvoj društva. Također, želja je organizatora posebno usmjeriti pažnju mladih na upis nastavničkih studija na PMF-u s obzirom na to da godinama na tržištu rada kontinuirano postoji izražena potreba za tim strukama.

"Nastavnički studiji matematike na Matematičkom odsjeku u cijelosti su popunjeni i za njih se traži mjesto više, i na preddiplomskoj i na diplomskoj razini. Na temelju podataka mogu reći i kako među srednjoškolcima postoji velik interes za upis na integrirani nastavnički studij fizike te biologije i kemije", kaže dekanica Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta (PMF) Sveučilišta u Zagrebu Aleksandra Čižmešija.

Ističe kako manifestacijom "Dan i noć na PMF-u" mlade žele potaknuti i na upis dvopredmetnih nastavničkih studija fizike i kemije, fizike i informatike te matematike i fizike, za koje su sada malo manje motivirani. Uvjerena je da će u tome i uspjeti.

PMF i ove godine očekuje da će programe manifestacije pratiti oko 15.000 posjetitelja svih uzrasta kojima će više od 1000 studenata, nastavnika i djelatnika na zanimljiv način predstaviti prirodne znanosti.