40 DANA PRIJE ISTEKA KAZNE

Damir Polančec izlazi iz zatvora

30.06.2013 u 17:48

Bionic
Reading

Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec u četvrtak će biti otpušten iz zatvora. Uprava kaznionice u Turopolju, gdje je služio desetmjesečnu zatvorsku kaznu, oprostila mu je 40 dana, pa će Polančec ranije izaći na slobodu, javlja Novi list

Povjerenstvo Ministarstva pravosuđa prethodno je odbilo Polančecove zahtjeve za puštanje nakon odslužene polovice i dvije trećine kazne. On je u zatvoru od 15. listopada prošle godine, nakon što je osuđen zato što je od odvjetnika Petra Miletića naručio jednu nepotrebnu studiju i pribavio mu tako protupravno iz državnog proračuna pola milijuna kuna.

Sudac Ivan Turudić nije uvažio njegovu obranu da je putem te studije zapravo uštedio državi višestruko veću sumu novca. Miletić je, naime, pomogao Polančecu da se nagodi s nekadašnjim zaposlenicima Borova srpske nacionalnosti, njegovim klijentima koji su tužili Hrvatsku tražeći isplatu zaostalih plaća i priznanje još nekih materijalnih prava, piše Novi list.

Polančec je na taj način osigurao nastavak proizvodnje u Borovu, dobio za to godišnju nagradu grada Vukovara, zahvalni su mu bili i vodeći politički predstavnici Srba u Hrvatskoj, a nekoliko godina kasnije zbog istog je djela završio iza rešetaka. Činjenica je da je ta studija o konvalidaciji bila izmišljena samo da se isplati Miletića i nije ni približno vrijedila 500 tisuća kuna, ali prvo DORH, a onda i Turudić nisu uzeli u obzir cijeli kontekst u kojem je ta studija nastala. Polančec je osuđen na 15 mjeseci, no Vrhovni sud kaznu mu je smanjio za pet mjeseci.