INTERVJU

Damir Kajin: Turizam u Buzetu imat će koristi od Schengena

26.12.2021 u 19:28

Bionic
Reading

Otkako je u lipnju, nakon lokalnih izbora, preuzeo izvršne ovlasti, gradonačelnik Buzeta Damir Kajin ubacio je u petu brzinu. No, između njega i izbornog partnera buzetskog SDP-a vrlo se brzo otvorio jaz, a potom je izgubio i podršku Gradskog vijeća.

Vladajući blok, pet vijećnika Nezavisne liste nositelja Deana Prodana i dva s SDP-ove liste, potpisali su sporazum o suradnji i formirali zajednički klub vijećnika bez njegova dva nezavisna vijećnika.

Što se napravilo u šest mjeseci? Rekao bih - iznad svih očekivanja. Trasirala se 2022. i 2023. godina. Svima koji smo došli na čelna mjesta pojedinih gradova i općina u Istri ova godina bila je proračunski zadana. Tek proračun za iduću godinu bit će moj proračun, moja vizija. Točno, imao sam rebalans, korigirao socijalna prava, neke razvojne projekte, ali moja politika u ovih šest mjeseci bila je konsolidirati proračun, završiti započeto, smanjiti potraživanja grada, u čemu smo uspjeli. Stabilizirati financijski krvotok grada što se također vidi jer danas na računu imamo preko šest, gotovo sedam milijuna kuna. Normalno i Buzet učiniti vidljivim u čemu se također uspjelo.

Kažete da je pred Buzetom ozbiljan investicijski ciklus. O kojim se investicijama konkretno radi?

- Buzet se ne može osloniti samo na svoj fiskalni kapacitet. Mora se otvoriti prema državi koju vodi Andrej Plenković i Istarskoj županiji koju vodi Boris Miletić i nadasve kapitalu naših poduzetnika koji su svjesni ako žele opstati moraju se razvijati i naš je posao sa im iziđemo u susret i to činimo. Idemo u dogradnju Doma za starije. Kreće izgradnja POS stanova, obnova starog grada u dijelu rekonstrukcije dionice od Baštiona do Velih vrata. Kreće izgradnja buzetske zaobilaznice, sanacija ceste u Riječkoj ulici, rekonstrukcija državne ceste od Istarskih Toplica do Ponte Portona. Mijenjamo prostorno plansku dokumentaciju da se gospodarstvo može širiti. Dogodit će nam se iduće godine četiri pet, hala. Vjerujem da će započeti izgradnja novog trgovačkog centra. Točno, odluke, prijedlozi rebalansa, proračuna su moji, ja iza njih stojim, ali prije nego ih uputim u proceduru, slušam pročelnice, direktorice, zaposlenike, građane i tek onda odlučujem. Zato volim reći, sviđalo se to nekome ili ne, da prvi kantun grada drži direktorica "Parka" Ervina Kisiček, drugi pročelnice, treći ravnateljice, a četvrti oni koji vode javne sustave od MUP-a do Hrvatskih voda, Šumarije, Istarskog vodovoda, Doma zdravlja, do katastra i suda, kaže Kajin u intervjuu za Glas Istre.

- Je li se moglo postići više, najavljivali ste otvaranje graničnog prijelaza Požane/ Sočerga za sav teretni promet no to se još nije dogodilo?

- Gotovo da se i nije moglo bolje. Da sam imao drugačiji odnos u Gradskom vijeću mogao sam još dva, tri puta biti u Zagrebu od čega bi Buzet imao koristi. Izdvojiti ću kao problem otvaranje graničnog prijelaza Požane/Sočerga za sav teretni promet, no i to ćemo riješiti. Razgovarao sam sa slovenskim predsjednikom Pahorom, s dva slovenska ministra, policije i infrastrukture, s gradonačelnicima Kopra i ostalih pograničnih gradova, s ambasadorima…. i svi su za otvaranje. Mestna skupnost Gračišče je protiv. To čovjek ne može vjerovati.

- Što je s rekonstrukcijom školskog odmarališta u Vrsaru?

- U srpnju se otvorila mogućnost da Istarska županija kao osnivač buzetske osnovne škole, samim time vlasnik zgrade odmarališta u Vrsaru, pokrene rekonstrukciju, no dvadeset dana prije roka za predaju zahtjeva, od toga je odustala jer nije imala pripremljenu dokumentaciju. Stoga će nam to biti jedan od projekata za buduće razdoblje. Uz jasno, izradu izvedbenog projekta za dogradnju i rekonstrukciju Sportske dvorane u Buzetu za što osiguravamo u proračunu oko 250.000 kuna.

- S kakvim očekivanjima ulazite u iduću godinu?

- Želim da popuste ove tenzije u Gradskom vijeću. To nije prirodno, to nije niti korisno. Moramo se pripremiti i za spajanje s Lanišćem. Nakon Nove godine nadam se da ćemo krenuti s razgovorima. Vlada za te namjene na nacionalnom nivou osigurava sto milijuna kuna. Tu proračunski moramo biti zastupljeni jer će nam se u protivnom spajanje nametnuti. Zato bi broj pročelnika u gradskoj upravi s tri trebao narasti na pet. Vratili bi pročelnika koji bi vodio imovinsko pravne i radne odnose i pripremili mjesto za nekoga tko će ciljano brinuti o općini Lanišće. Ukida se Schengen, turizam će na buzetskom području biti sve prisutniji. Mi moramo uključivati na jednoj volonterskoj osnovi što više Buzećana, bilo da je riječ o onima koji će brinuti o uređenju starog grada, bilo o rješavanju potreba po mjesnim odborima, uz izabrane članove. Taj duh koji je krasio Buzet proteklih nekoliko desetljeća, ne smije nestati. Po tome je bio drugačiji, gotovo osebujan i u Istri i van nje. Ne moramo misliti jednako, ali za Buzet moramo raditi svi zajedno, zaključuje Kajin u intervjuu za Glas Istre.