OBJAVILI GNJUSNU SNIMKU

Dalmacija newsu prijeti do milijun kuna kazne, moguće i gašenje

20.08.2014 u 12:54

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo zgroženo je objavom snimke pogubljenja novinara Jamesa Foleyja na internetskom portalu Dalmacija news. Kažu da nijedan od uglednih svjetskih medija nije prenio taj video koji su na internetu objavili teroristi Islamske države

'Pripadnici tzv. Islamske države objavili su u utorak tu videosnimku na internetu, ali nijedan od uglednih svjetskih medija nije, naravno, to prenio i objavio kako američkom kolegi brutalne ubojice nožem režu glavu. Nije još jasno je li ta snimka autentična, ali to nema baš nikakve veze sa suštinom stvari i s krajnje neetičkim, neprofesionalnim postupkom uredništva Dalmacija newsa', piše u priopćenju Hrvatskog novinarskog društva.

U tom videu, navode iz HND-a, vide se i brojne snimke drugih dekapitiranih tijela, pa i tijela djece, a urednici Dalmacija newsa odlučili su objaviti taj odvratni, krvoločni video. 'Takav tip senzacionalizma je za svaku osudu, a primjerenu i hitnu reakciju očekujemo i od Vijeća za elektroničke medije.'

HND još jednom poziva sve medije u Hrvatskoj da poštuju sva novinarska profesionalna pravila, da ne podliježu senzacionalizmu ne bi li na krvi i nasilju zaradili koju kunu više i da se u uređivanju medija rukovode porivom za istinom, pravdom i humanošću.

Potpredsjednik Vijeća za elektroničke medije Damir Hajduk rekao je da se Vijeće sastaje jednom tjedno i da očekuje da će i predmet Dalmacija newsa biti na stolu. Dodao je da portali, inače, za takve teže prekršaje mogu dobiti kaznu od 100 tisuća kuna do milijun kuna ili zabranu djelatnosti.