IGRA BEZ PRAVILA

Dalija Orešković na kraju mandata o Ramljaku: Napravio se propust koji se teško može ispraviti

09.02.2018 u 17:55

Bionic
Reading

Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zadnjeg dana svojeg mandata kazala je kako je napravljena pogreška kada se u 'lex Agrokoru' nije odredilo da vladin povjerenik za Agrokor bude državni dužnosnik što bi omogućilo da o eventualnom sukobu interesa Ante Ramljaka odlučuje spomenuto Povjerenstvo

Orešković je tijekom gostovanja na N1 televiziji na pitanje bi li se bavila slučajem Ante Ramljaka i Agrokora, kazala: O tome je li Ramljak trebao biti podvrgnut pravilima, trebalo se voditi računa kad se donosio zakon. Sada je za to pomalo kasno. Teško mi je zamislivo da se uvede odredba po kojoj možemo retroaktivno odlučivati.

Naglasila je da se pitanja o tome trebalo ugraditi u 'lex Agrokor'. 'Napravio se propust koji se sada teško može ispraviti', istaknula je i dodala da teško možemo retroaktivno primjenjivati zakon.

Na pitanje vidi li u slučaju Ramljaka i njegovih savjetnika s kojima je nekoć radio sukob interesa, odgovara: 'Mislim da nema neke veće filozofije. Dovoljno je pogledati što je bila retorika Povjerenstva u sličnim odlukama. Što je sukob interesa? To ne znači da je netko napravio koruptivnu radnju, nego da kad je donosio neku odluku nije bio u dovoljnoj mjeri nepristran.

  • +6
Sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić

Ima li Povjerenstvo kapacitete za slučaj poput Agrokora, Orešković kaže da ne vidi zašto se ne bi mogli baviti 'složenim pitanjima vezanim za Agrokor nakon što su odradili predmet Šegon.

Na pitanje čime će se baviti ako ne osvoji još jedan mandat, kazala je onim čime se bavi cijeli život – pravom.

Na opasku novinara i voditelja kako neki političari smatraju da ima potencijal za politiku kaže: Hvala na komplimentu. O tome nisam razmišljala, karijeru gradim s nekim drugim ciljevima. Ne vidim se u politici.