MALETIĆ: NEMAMO PAMETNU VLADU

Dali smo za EU 180 milijuna, povukli smo nula eura

19.11.2013 u 20:48

Bionic
Reading

Od 1. srpnja 2013. do danas, u europski proračun uplatili smo 1,4 milijarde kuna, a od dodijeljenih 450 milijuna eura nismo povukli ni eura. 'U novoj omotnici 2014-2020. čekaju nas velika sredstva. Kad ćemo ih i kako koristiti?' pita se hrvatska eurozastupnica iz redova HDZ-a Ivana Maletić

U utorak je na plenarnoj raspravi u Europskom parlamentu bila tema važna posebno za Republiku Hrvatsku – kohezijska politika iz koje će nam biti dodijeljeno preko osam milijardi eura za razdoblje 2014-2020. Raspravljalo se o, a sutra će najvjerojatnije biti i usvojena, novoj regulativi za razdoblje 2014-2020. koja će omogućiti što brži početak provedbe europskih fondova u novoj perspektivi.

Zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić upozorila je da Europska komisija treba ubrzati vlade koje kasne s donošenjem strateških dokumenata da ih što prije, ali po načelu partnerstva (što znači uključiti sve segmente društva od lokalnih jedinica, preko znanstvenika, poduzetnika, mladih, socijalnih partnera, organizacija civilnog društva) donesu i omoguće provedbu projekata.

Istaknula je pozitivne aspekte nove regulative koja omogućuje kombiniranje fondova i time doprinosi fleksibilnosti provedbe. Novi pristup upravljanju temeljen na pametnoj specijalizaciji vodi u smjeru zajedničkog rada svih segmenata društva i do dobro osmišljenih, ciljanih ulaganja.

U izlaganju zastupnica se osvrnula na izlaganje zastupnika Picule koji je naveo da iz iskustva razgovora s lokalnim jedinicama u Republici Hrvatskoj vidi da je velik problem za provedbu europskih fondova predfinanciranje i sufinanciranje projekata.


'Zastupnik Picula izvrsno je detektirao da je u Hrvatskoj to problem. Međutim, pomoći nam ne može Europska komisija jer je već sve u regulativi i ti problemi su odavno prepoznati iz iskustava drugih država članica koje puno dulje od nas koriste fondove. Pametna vlada bi znala što napraviti', rekla je.

'Mi imamo vladu koja sjedi i čeka, ne komunicira i ne radi pa tako nema ni regionalnu politiku kojom bi, koristeći instrumente iz kohezijske regulative poput zajmova EIB-a, pomogla općinama, gradovima i županijama s nižim fiskalnim kapacitetom u pripremi i sufinanciranju projekata. Hrvatska propušta prilike zbog vlade koja ne radi i ne zna. To je čak i zastupnik Picula detektirao', istaknula je zastupnica Maletić.

'Podsjetimo, od 1. srpnja 2013., Republici Hrvatskoj dodijeljeno je 450 milijuna eura iz europskih fondova. Vlada nije započela nijedan projekt koji troši ta sredstva, nije raspisala nijedan natječaj za financiranje projekata. Obećali su prve natječaje za lokalne jedinice, znanstveno-istraživačke institucije i za srednje i male poduzetnike u rujnu, odgodili za listopad, sad je studeni. Što čekaju?' stoji u priopćenju iz njezina ureda.

Od 1. srpnja 2013. do danas, u europski proračun uplatili smo 1,4 milijarde kuna, a od dodijeljenih 450 milijuna eura nismo povukli ni eura. 'U novoj omotnici 2014-2020. čekaju nas velika sredstva. Kad ćemo ih i kako koristiti? Sve je jednostavno i uređeno, mnoge su države uspješne u tome, ali one imaju nešto što mi nemamo, a to je pametna vlada', zaključila je Maletić.