U FRANCUSKOJ

Dalaj-lama: demokracija i sloboda jedini mogući put

13.08.2011 u 19:31

Bionic
Reading

Tibetanski duhovni vođa Dalaj-lama ocijenio je u subotu tijekom posjeta Francuskoj da su arapske revolucije znak da je 'put demokracije i slobode jedini mogući put te izrazio zabrinutost zbog gospodarske krize u svijetu

'Revolucije u arapskom svijetu vrlo su jasan znak da je put demokracije i slobode jedini mogući, to je ono čemu teže svi narodi jer je jedini ispravni način vladanja', rekao je.

Dalaj-lama, koji je doputovao u Toulouse na trodnevnu konferenciju o budizmu, dodao je da se 'većina sukoba može riješiti dijalogom.' 'Nasilje je jedan oblik zastranjenja' i 'u biti smo mnogo više u skladu s nenasilnim načinima djelovanja', kazao je.

Dalaj-lama, koji se povukao iz politike, izrazio je također zabrinutost zbog gospodarske krize u svijetu i njezinih posljedica za ljude. 'Ako čovjek temelji svoju egzistenciju i sve svoje djelovanje na bogatstvu i novcu, usponi i padovi monetarnih fluktuacija posve će ga destabilizirati', rekao je.

'S druge strane, ako u životu više cijenimo privrženost obitelji, prijateljstvo, bit ćemo spremniji, imat ćemo u sebi izvore da se bolje suočimo s nedaćama', poručio je.

Dalaj-lama je također kazao da će Tibetanci biti ti koji će odlučiti o opstanku institucije dalaj-lame te da će on sam odlučiti o svojoj reinkarnaciji. Dalaj-lama je ovaj tjedan predao svoje svjetovne vlasti novom predsjedniku tibetanske vlade u egzilu Lobsangu Sangayu.