TRAŽE PROMJENU ODLUKE

Đakovčani prijete novim prosvjedom zbog ergele

19.08.2010 u 15:08

Bionic
Reading

Ne promijeni li Vlada na današnjoj sjednici odluku o ukidanju Državne ergele lipicanaca Đakovo i pripajanju Hrvatskom konjogojskom centru, gradonačelnik Đakova Zoran Vinković doista će sugrađane pozvati na nove prosvjede. On očekuje poziv, rekao nam je, ili predsjednice Vlade Jadranke Kosor ili ministra poljoprivrede Petra Čobankovića i obećanje da ergeli ostaje pravna osobnost

'Mi smo dali razuman rok za razumnu odluku, u nedjelju do 24 sata', kazao je Vinković i nije precizirao koje prometnice u i oko Đakova će blokirati. U gotovo cjelomjesečnoj kampanji za pravnu samostalnost ergele na peticiji u Đakovu prikupljeno je oko 10 tisuća potpisa. Mladeži političkih stranaka koje upravljaju Đakovom, SDP i HNS, potpisivanje su organizirali i u drugim gradovima.

Vinković kaže da odgovor britanske kraljice Elizabete II za potporu kampanji još nije dobio, ali kritizirao je jučerašnji istup gradonačelnika Lipika Antuna Haramije da je 'ponižavajuće i licemjerno, iracionalno do apsurda' tražiti 'zaštitu hrvatskih nacionalnih vrijednosti tražiti u tradicionalno nam nesklonoj Engleskoj'. 'Tko je Haramija u vodama vanjske politike da odlučuje koja zemlja je Hrvatskoj sklona, a koja nesklona. Na to mora reagirati Ministarstvo vanjskih poslova', ocijenio je.

Za razliku od njega, Haramija smatra da je pripajanje đakovačke ergele HCK-u, čije je sjedište u Lipiku, dobra Vladina odluka. Tvrdi da je Grad omogućio kvalitetne uvjete za rad lipičke ergele i HCK-a, a Vinković mu uzvraća da se to ne može mjeriti sa 500-godišnjom tradicijom Ergele Đakovo i njezinom infrastrukturom u koju se ubraja i 320 hektara poljoprivrednih površina na kojima se proizvodi hrana za konje.

Vinković je na današnjoj konferenciji za tisak u Virovitici, s tamošnjom saborskom zastupnicom SDP-a Nadom Čavlović-Smiljanec, ocijenio da Vladin prijedlog rebalansa proračuna nije dobar jer prvo treba provesti fiskalnu decentralizaciju: 'Tražimo da se preraspodjeli porez na dobit. Trećina treba pripasti državi, trećina županijama i trećina općinama. Porez na dohodak treba biti u cijelosti prihod općina.'