IZRAVNO UPLAĆIVALI NOVAC

Daimler priznao mito, na potezu hrvatsko pravosuđe

03.04.2010 u 20:09

Bionic
Reading

Iz američkih sudskih spisa vidljivo je na koji su način Nijemci u aferi Daimler isplaćivali novac za podmićivanje u Hrvatskoj, a dokumentiraju i priznanje menadžera koji su uplaćivali nelegalni novac

Obrisi afere Daimler u Hrvatskoj jasniji su nakon objave dijela dokumenata. Hrvatska televizija objavila je da sudski spis 00065 Suda Districta Columbia ne otkriva ni jedno ime, no prema tom dokumentu u priču o famoznim vatrogasnim vozilima umiješani su Daimler Export and Trade Finance - ETF, hrvatski MUP, tvrtka IM Metal iz Ozlja te dvije konzultanste kompanije u SAD-u. U dokumentu se precizno opisuju manevri Daimlera u Hrvatskoj.

Prije nego što su nagrađeni potpisivanjem ugovora o nabavi vatrogasnih vozila, u Daimleru su shvatili da se očekuje podmićivanje hrvatskih Vladinih dužnosnika u zamjenu za potpisivanje Ugovora o vatrogasnim vozilima, prenosi HRT.

Daimler je izravno uplatio novac hrvatskim Vladinim dužnosnicima, kao i posrednicima, znajući da će ta isplata, u cijelosti ili djelomično, biti proslijeđena hrvatskim Vladinim dužnosnicima za asistenciju u vezi s Ugovorom o vatrogasnim vozilima.

Na zahtjev hrvatske Vlade, prije dodjele ovog javnog natječaja, Daimler je uključio IM Metal kao dio konzorcija koji se natjecao za dobivanje Ugovora o vatrogasnim vozilima.

Daimler je na sličan način poslovao diljem svijeta. Spominju se 22 zemlje, no na američkom sudu priznali su krivnju samo tvrtki kćeri koje su poslovale u Rusiji i Hrvatskoj.

Između 2002. i siječnja 2008. Daimler je uplatio oko 3,02 milijuna eura na račun IM Metala i njihovih direktora, u vezi ugovora za prodaju vatrogasnih vozila MUP-u, znajući da će novac ili dio novca biti uplaćen zaposlenicima IM Metala, a drugi dio hrvatskim Vladinim dužnosnicima izvan IM Metala u zamjenu za pomoć u osiguranju da konzorcij predvođen Daimlerom dobije ugovor.

Ukupno, između 2002. i siječnja 2008, Daimler je uplatio 1.673,349 eura Biotop Grupi u Delawareu i Marketing Research and Consultants korporaciji u Wyomingu, podrazumijevajući da će taj novac, sav ili djelomično, biti proslijeđen hrvatskim Vladinim dužnosnicima.

Mnogi komentiraju da su provizije dio poslovne kulture i da je Daimler samo uhvaćen s prstima u pekmezu. No zakon u SAD-u zabranjuje osobama i tvrtkama da nagrade strane vlade ili vladine dužnosnike da bi ostvarile prednost u poslovanju. Kazne su astronomske.

U ovim spisima precizno se navode datumi uplata koje su sjedale na račune IM Metala i fantomskih konzultantskih tvrtki u Delawareu i Wyomingu. Daimler je priznao pred sudom - to je bilo mito. Na potezu je hrvatsko pravosuđe.