POBJEDA SRBIJE

Dačić za zabranu parade okrivio LGBT zajednicu

Ivica Dačić

Ivica Dačić

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Predsjednik vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je u Beogradu da zabrana održavanja Parade ponosa ne predstavlja za Srbiju poraz, već pobjedu

Na pitanje novinara je li zabrana parade poraz za Srbiju, Dačić je odgovorio da nije, već je to 'pobjeda za Srbiju' i dodao da će 'subota biti miran dan'. Premijer je izjavio da će radije prihvatiti kritike zbog odluke da se zabrani parada, nego da tog dana u Beogradu bude žrtava. 'Na osnovi sigurnosnih procjena, MUP je donio rješenje o zabrani svih skupova koji su najavljeni za 6. listopada. Ukupno ima šest skupova. Svi su zabranjeni. Zabranjeni su i skupovi uoči tog dana, koji su u vezi s tom manifestacijom', kazao je Dačić.

On je dodao i da 'nitko neće nikome govoriti što se treba dogoditi u Beogradu, ni Europska unija, ni druge zemlje svijeta, i nijedna ekstremistička ili radikalna organizacija'. 'Sjetite se prije dvije godine kako je Beograd izgledao. Nećemo dozvoliti da Beograd više tako izgleda. S druge strane, i Europska unija, ako misli da je to uvjet za ulazak u EU, neka kaže. Ako nam od toga ovisi datum za početak pregovora, nema problema. Koliko vidim za njih to ne ovisi o tome. Postoje za njih važnije teme', rekao je Dačić. On je podsjetio da zabrana u ovom slučaju 'nema nikakve veze s ljudskim i građanskim pravima i slobodama'.

'Potvrda za to jest i manifestacija koja se nesmetano odvija ovih dana. Čak i tako kontroverzni događaji kao što je ova izložba, za koju zaista mislim da je direktna provokacija', istaknuo je premijer Srbije govoreći o manifestaciji gay i LGBT aktivista – 'Tjedan ponosa', u okviru koje je srijedu navečer u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu otvorena izložba švedske umjetnice Elizabeth Olson Valin.

Izložba je, kao i drugim državama u kojima je gostovala proteklih godina, izazvala oštru javnu polemiku zbog načina na koji tretira osnovne simbole kršćanstva. 'Mislim da je to apsolutno jedan neprimjeren potez organizatora', kazao je Dačić i ocijenio da su organizatori izložbe isto toliko krivi za stvaranje negativne atmosfere u društvu koliko i oni koji prijete i ne dozvoljavaju da netko izrazi svoje različito seksualno opredjeljenje. Dačić je rekao da policija neprekidno osigurava događanja na kojima sudjeluju gay aktivisti podsjećajući da postoje njihovi kafići i zabave i da se nikada nije dogodilo da dođe do nekog problema.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi