grom iz vedra neba

Dačić trijumfalno: Surinam povlači priznanje Kosova! Priština: On je šarlatan

31.10.2017 u 14:15

Bionic
Reading

Potpredsjednik srbijanske vlade i šef diplomacije Ivica Dačić izjavio je u utorak kako je Surinam povukao odluku o priznanju nezavisnosti Kosova. Savjetnik u kosovskom Ministarstvu vanjskih poslova, Jetlrij Zumberaj, tvrdi da to nije istina, i optužuje Dačića da je - šarlatan

Kako javljaju srbijanski mediji, Dačić je kazao kako je dobio obavijest o povlačenju surinamskog priznanja od ministarstva vanjskih poslova te države 'poslije dugotrajnog rada i mnogih razgovora'.

'Nota o povlačenju odluke i priznanju nezavisnosti Kosova je stigla 30. listopada. Ova odluka pokazuje da se mora istrajavati i razgovarati sa svima, ukoliko želimo da Kosovo bude nacionalni interes', rekao je Dačić, dodajući kako je do kolovoza 2012. godine više od 80 zemalja priznalo 'državu Kosovo', a za vrijeme njegovog mandata 'samo pet'.

'Ovo pokazuje da nije sve gotovo, kao što netko govori. Nisam siguran da će u Prištini objaviti ovu vijest. Ovo je vrlo važan događaj koji zavrijeđuje posebnu pažnju, a ne da se o tome priča na nekim drugim događajima', navodi Dačić.

Prema njegovim riječima, ova odluka nije presedan, već se to događalo i ranije, ali ne često.

'U slučaju Kosova to je bilo sa Sao Tome i Principe, poslije smjene vlasti. Nismo ovo uradili novcima, jer novca nema, nismo pritiscima, jer nemamo čime pritiskati, ali moramo istrajati. Žao mi je što su priznali Kosovo mnogi koji su nam bili prijatelji za vrijeme Josipa Broza Tita, ali smo se mi više bavili neprijateljima', istaknuo je Dačić.

Ivica Dačić posjetio poznati restoran Mitnica na Črnomercu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Kako je naveo, 'kao virus se širi ono što je nastalo kršenjem prava u slučaju Kosova'.

'Naša generacija neće biti ta koja će vidjeti da Kosovo ima stolicu u UN. To se svakako neće desiti dok Rusija i Kina ne promijene stav. Mi ih svakako nećemo podržati. Oni su se preračunali. U ovome je pomogao naš čovjek koji ima kontakte s vlastima u Surinamu. Pozivam cijelu dijasporu da to rade za svoju zemlju. Nećemo stati ovdje. Zamjeraju mi iz Bruxellesa i Washingtona kako najviše na ovom radim. A to radim jer je to naš najveći problem.

Dačić je rekao i da je ova odluka 'grom iz vedra neba' za vlasti u Prištini.

'Oni ovo ne očekuju. Oni su najavljivali da će ih svi priznati te da ih samo mi trebamo podržati kako bi postali članovi UN. Malo su se preračunali, ne znaju oni da imaju posla sa upornim, principijelnim i malo tvrdoglavim ljudima', zaključio je Dačić.