iskazana želja

Dačić: Macron je poslao poruke kojima se obvezuje pomoći Srbiji

16.07.2019 u 18:31

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je u utorak da su tijekom dvodnevnog posjeta predsjednika Francuske Emmanuela Macrona upućene obvezujuće poruke i iskazana želja Francuske da se odnosi sa Srbijom osvježe

„Kada netko kaže ’mi ćemo voljeti vas, kao što ste vi voljeli nas’, kada kažete da vam je Srbija u srcu i da ćemo zajedno raditi, to su poruke koje ostavljaju obveze za onoga tko to izgovara. Ovo je veliki korak napred i prijateljstvo treba njegovati“, ocijenio je Dačić za Radio-televiziju Srbije.

Rijetki su političari sa Zapada koji potaknu emocije. Kada pogledate povijest naših odnosa, bili su izuzetno bliski, pa u jednom periodu hladni, ali postoji "jedna emocija Francuske i Srbije", rekao je Dačić.

Srbijanski šef diplomacije drži da su Macronove poruke bitne i kao pokazatelj da Srbija i na Zapadu ima prijatelja.

„To nam je bilo potrebno zbog nacionalnog identiteta, dostojanstva, pokazatelj bliskosti sa velikom svjetskom silom, osim Rusije, odnosno da imamo prijatelja sa Zapada“, objasnio je Dačić.

On je naglasio kako je Macron istaknuo potrebu za kompromisom Beograda i Prištine, ocijenivši da je takvo stajalište „velika promjena“ u politici Francuske.

To je ono što i mi govorimo, ka tome se pomjerila i američka admnistracija, rekao je Dačić i ponovio Macronovu izjavu kako je neophodno pronaći kompromis između stavova Beograda i Prištine, te obećanje francuskog šefa države da će on u tome pomoći.

Dačić Drži da Macron „ne ulazi u to koji će se princip dogovoriti“.

„To je najviše što možemo očekivati od zemalja koje su priznale neovinost Kosova“, istaknuo je Dačić.

Francuski predsjednik Emanuel Macron otputovao je u utorak iz Beograda poslije dvodnevnog posjeta Srbiji tijekom kojeg je najavio potporu obnovi dijaloga Beograda i Prištine i postizanju trajnog sporazuma, naglasivši kako se prošlost ne može vratiti, ali se interesi Srba i kosovskih Albanca, kao dvije europske nacije, moraju okrenuti ka kompromisu i budućnosti.