PRIZNAJU SUD SAMO SVOJE PARTIJE

Dačić i Nikolić bijesni na Haški sud

16.11.2012 u 15:02

Bionic
Reading

Predsjednik i premijer Srbije ocijenili su nakon odluke o oslobađanju generala Ante Gotovine i Mladena Markača da Haški sud nije sud i da je ta odluka politička, a ne pravna

j'To potvrđuje tvrdnje onih koji kažu da Haški sud nije sud, već da ispunjava unaprijed zadane političke zadatke', rekao je premijer Srbije Ivica Dačić, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ocijenio je da je jasno da je odluka Tribunala o oslobađanju Gotovine i Markača od krivnje za progon srpskog stanovništva iz takozvane Krajine 1995. godine, politička a ne pravna.

'Današnja odluka Haškog suda neće pridonijeti stabilizaciji situacije u regiji, otvorit će stare rane, a Srbe u Hrvatskoj, mali broj njih koji je ostao tamo živjeti, staviti u poziciju krivaca nad kojima i dalje svatko može nekažnjeno provoditi svoju 'pravdu'', ocijenio je predsjednik Srbije u izjavi za javnost, prenosi B92.

On je podsjetio da je tijekom operacije Oluja protjerano preko 220.000 Srba i ubijeno na tisuće nenaoružanih muškaraca, žena i djece. 'Tko je za to kriv? Današnjom odlukom Haškog suda Hrvatska može legitimno slaviti najveći pogrom u svijetu poslije Drugog svjetskog rata. Država je to koja ne dopušta ni obiteljima nestalih Srba da utvrde gdje se nalaze tijela njihovih najdražih', ukazao je Nikolić.

'Ako je do sada bilo razloga da vjerujemo onima koji su tvrdili da je Haški sud neutralan, pravedan i nešto više od suda Srbiji i srpskom narodu, najnovijom odlukom o oslobađanju ratnih zločinaca to je demantirano', naveo je Nikolić.

Predsjednik Srbije je istakao da je srpski narod u novijoj povijesti bio žrtva genocida, najsurovijih zločina, progona i mučenja, a da su Srbi žigosani kao zločinci koji se trebaju stidjeti i šutjeti. 'To je paradoks koji se više ne smije ponoviti', istaknuo je Nikolić.