'ZA REGIJU BEZ ORUŽJA'

Dačić Hrvatskoj: Koga ćete gađati ako ne nas?!

04.01.2016 u 12:09

Bionic
Reading

Ivica Dačić, prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova, gostujući u emisiji Novi dan televizije N1 rekao je da se pretpostavlja kako naoružavanje Hrvatske može biti upotrijebljeno jedino protiv Srbije i eventualno protiv Republike Srpske. Osvrnuo se i na potencijalnu suradnju s desnom hrvatskom Vladom na čelu s HDZ-om. Podsjetimo, srpski premijer Aleksandar Vučić bio je među prvim državnicima koji je čestitao HDZ-u i Tomislavu Karamarku na izbornoj pobjedi iako ona nije tada bila posve izvjesna

Na pitanje smatra li da bi vlada u Srbiji mogla bolje surađivati s desnom vladom HDZ-a nego sa socijaldemokratskom vladom Zorana Milanovića i zašto, Dačić je odgovorio da dosta dobro poznaje Karamarka iz razdoblja u kojem su bili ministri unutarnjih poslova.

'Mislim da je tema hrvatsko-srpskih odnosa veoma dobra za predizborne kampanje u Hrvatskoj prije svega, a manje u Srbiji, na sreću. Izbori su završeni i trebamo se okrenuti građenju naših dobrih odnosa. Možda će HDZ imati više hrabrosti za povlačenje nekih poteza za koje u SDP-u u određenom momentu nije bilo dovoljno političke smjelosti jer bi ih netko mogao optužiti da nemaju dovoljno nacionalnih crta. Za nas je bitno da te odnose dovedemo ne u fazu ljubavi, nego zajedničkog interesa. Ne mogu vjerovati u to da nemamo zajedničkih interesa', kazao je Dačić u emisiji Novi dan televizije N1

Ovih dana bilateralne odnose opteretile su protubalističke rakete i naoružanje. Neke druge zemlje u susjedstvu Srbije puno su jače naoružane, poput Mađarske; zašto Srbija istom mjerom ne odgovora i njoj?

'Zato što se pretpostavlja da vaše naoružanje može biti upotrijebljeno jedino protiv Srbije. Ne vjerujem da ćete gađati Austriju, Italiju, BiH, možda eventualno Republiku Srpsku. Tako da je to sasvim logično. Ne znam što će to vama, a ne znam ni što će nama zato što smo valjda svi ušli u eru razoružavanja i smanjenja te oružane sile. Uostalom, to je i obveza po Daytonskom sporazumu i raznim drugim sporazumima. Ne bih volio da razgovaramo o tome da se svatko mora naoružavati jer to znači da imate određene prijetnje. Svi zajedno trebamo raditi na stvaranju regije bez oružja', kazao je Dačić.

Dačić ne smatra da je članstvo Hrvatske u NATO-u ugroza srpskih nacionalnih interesa. 'Ne spadamo među te paranoične zemlje. S druge strane, mi se ne miješamo u vašu odluku - idite kamo hoćete, u koji god blok. Srbija je uvijek bila neutralna. Ovdje je riječ o politici neutralnosti - nismo mi Švicarska koja je proglasila neutralnost, mi vodimo politiku vojne neutralnosti i ne želimo biti dio NATO-a ni istočnog vojnog partnerstva. Imamo loša iskustva s vojnim blokovima', rekao je Dačić.

'Volimo vas kao Papua Novu Gvineju'

Dačić nije siguran hoće li u novim odnosima s Vladom u Hrvatskoj inzistirati na postavljanju ćiriličnih natpisa i manjinskih prava u Vukovaru i područjima u kojima živi srpska nacionalna manjina. 'Ne znam. Hoćete li vi inzistirati na tome da Hrvati u Srbiji koriste latinicu? Mislim da je to civilizacijsko dostignuće. Ako je to problem za modernu Hrvatsku ili modernu Srbiju, onda mogu reći da smo zaostali u razvoju', odgovorio je Dačić.

Upitan hoće li Srbija postaviti to kao uvjet u pregovorima ili susretima s budućim dužnosnicima iz Hrvatske, istaknuo je da Srbija poštuje Hrvatsku kao susjednu zemlju.

'S druge strane, ne želimo reći da vas volimo. Zašto? Kad netko kaže da vas voli, taj laže i sutra će vas najviše mrziti. S te strane interesira nas položaj našeg naroda u Hrvatskoj, isto tako i položaj vašeg naroda u Srbiji. Kako ste se postavili prema nama suprotno našim nacionalnim interesima, znači volimo vas kao Papua Novu Gvineju jer su i oni glasali na sličan način. Isto to vrijedi za Crnu Goru i Makedoniju, da se razumijemo. Pljunuo bih na sebe kada bih rekao da sam prezadovoljan ili ja vas obožavam, vi ste divni, a na svakom glasanju glasate protiv nas. Tu smo i živimo jedni s drugima. Boljih nemamo, kakvi god da smo. Zato dajte da živimo normalno ako možemo, jer svi su nas tjerali s ovih prostora, a ipak mislimo da Srbi i Hrvati imaju puno više toga zajedničkog od onog što nas dijeli. Smatram da bi ti odnosi s desnom vladom mogli biti bolji i siguran sam u to', kazao je Dačić za N1