STOŽER O MILANOVIĆEVIM KALKULACIJAMA

'Da prije izbora uvede ćirilicu, Sabo bi izgubio glasove Hrvata'

29.04.2013 u 16:31

Bionic
Reading

Mirni prosvjed dvjestotinjak članova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara ispred zgrade Gradskog poglavarstva i Gradskog vijeća završio je oko 11 ispred sati. Stožer je zahtijevao da se cijelo područje Vukovara proglasi mjestom posebnog pijeteta prema žrtvama i tako izuzme od odredbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Za sada pomaka nema, ovo je zadnja sjednica Gradskog vijeća prije lokalnih izbora nakon kojih je zakazano postavljanje ploča s dvojezičnim napisima u Vukovar

Prosvjednici su željeli motivirati gradske vijećnike da glasaju za usvajanje navedenog amandmana na izmjene članka 61. Statuta Grada.

Amandman za proglašenje Vukovara Područjem od posebnog pijeteta podnijeli su vijećnici HSP dr. Ante Starčević čiji je član Igor Gavrić rekao da bi usvajanje ovoga amandmana onemogućilo da se na bilo koji način ćirilica uvede u Vukovar kao službeno pismo. Komentirajući podneseni amandman predsjednik Gradskog vijeća Goran Bošnjak rekao je da se s njegovim podnošenjem zakasnilo te da on samim tim nije u skladu sa Statutom i Poslovnikom grada. Zbog istog razloga odbijen je i amandman od strane SDSS-a.

'Amandman je morao biti podnesen prije 15 dana kako bi prije rasprave o njemu na sjednici vijeća bio proslijeđen i Vijeću srpske nacionalne manjine. Međutim, kako nije on nije u skladu sa Statutom', rekao je Bošnjak za Večernji list

Zdravko Komšić nam je nakon prosvjeda kazao kako nisu puno očekivali, jer se vijećnike 'ne može tek tako pokrenuti'. Svjestan je da do eventualnog prihvaćanja njihova prijedloga neće doći na lokalnoj razini, već o tome mora odlučiti premijer. A upravo je premijer potvrdio kako će dvojezične ploče biti postavljene nakon lokalnih izbora. Komšić tvrdi kako je riječ o dobroj kalkulaciji premijera.

'On je svjestan da će biti gusto na izborima. Kada bi stavili ploče prije izbora, SDP-ov kandidat, aktualni gradonačelnik Željko Sabo izgubio bi i ono malo glasova Hrvata. Oni su se s Pupovcem dogovorili zato on i nije to forsirao. Njemu više paše da Sabo dobije još jedan mandat', poručuje.

Tvrdi ipak da Sabo neće dobiti još jedan mandat jer se u Vukovaru situacija ponovno bipolarizirala kao '91. Srbi će glasati za Sabu, Hrvati za HDZ ili HSP dr. Ante Starčević.