VLAST DOBILI MLADI I OBRAZOVANI

Da ima nade za mlade, govori primjer iz Zadvarja

31.03.2014 u 16:42

Bionic
Reading

Malena općina Zadvarje u zaleđu Omiša postavila je novi hrvatski rekord: na izvanrednim izborima za načelnika je izabran Ivan Krželj, mladić s tek 23 godine života. On je pobijedio, a njegova nezavisna lista - sastavljena mahom od akademski obrazovanih građana starih između 26 i 34 godine - trijumfalno je osvojila apsolutnu većinu u općinskom vijeću

I Krželj se odnedavno može pohvaliti titulom: diplomirao je baš prošle godine na splitskom FESB-u i postao inženjer elektrotehnike. Sada radi na magisteriju. Dan uoči samih izbora, kada je ionako na snazi bila šutnja, poderao je glasnice. Kao i inače, bio je na utakmici svog Hajduka na Poljudu.

Mjesto sa samo nekoliko stotina duša ponovno je izašlo na birališta jer prethodni HDZ-ov načelnik Branko Krnić nije uspio progurati proračun. Preciznije, kako objašnjava Krželj, nije ga uspio ni sastaviti kako bog zapovijeda.

'Prošle godine naša lista je ušla u općinsko vijeće i ondje smo promatrali kako se radi, pa shvatili da to jednostavno više nema smisla. Točku po točku prolazili smo kroz prijedlog proračuna i ustanovili da nitko nema pojma ni o čemu. Pa ni načelnik. Pravdali su se greškama, govorili da je za sve krivo računovodstvo, a u stvarnosti su po običaju samo nabacali brojke koje ne znaju ni objasniti', govori nam novi načelnik Zadvarja.

'Onda su nam ponudili da sami sastavimo proračun, kakav god hoćemo, što je samo bio novi dokaz da ne postoji nikakva vizija. Ama baš ništa!', nastavlja Krželj.


I tako su se, kaže, mladi odlučili isprovocirati nove izbore. A osim šlampavo sastavljenog proračuna, okidač je bila i načelnikova plaća: Krnić je, naime, dosad mjesečno primao oko 8.400 kuna, što za općinu s proračunom od tek jedan i pol do dva milijuna kuna godišnje nije baš zanemariv iznos. Zajedno sa svojim zamjenikom građane je stajao oko 240 tisuća kuna godišnje.

'Tražili smo da smanji svoju plaću, pa je odbijao', objašnjava mlađahni načelnik jedan od razloga zašto je njegov prethodnik nakon više od deset godina izgubio fotelju. Ipak, Branko Krnić i njegov zamjenik imaju pravo na punu plaću još šest mjeseci nakon odlaska s funkcije, pa je nova garnitura odlučila da će za njih odvajati od svojih usta.

'U tom razdoblju neću uzimati plaću, a nakon šest mjeseci primat ću 4.200 kuna. Mislim da je to pristojno. A moja zamjenica Ivana Krnić ionako će biti volonterka', objašnjava novi načelnik Zadvarja.

Kako će opravdati povjerenje građana? Svjestan je da na leđima ima popriličan teret: od 256 birača u mjestu na izbore je izašlo njih 206, a glas mu je dodijelilo 136 Zadvarjana, otprilike 66 posto.

'Radit ću pošteno. Najprije ćemo temeljito pretresti i srediti proračun, a već gledamo sve natječaje i ispitujemo kako se prijaviti s našim projektima. Ne obećavam ništa osim truda i dobrih namjera. Uostalom, najlakše je sjediti kod kuće i plakati kako ništa ne valja! A za tri godine... Pa, narod će presuditi', zaključuje Krželj.