ORSAT MILJENIĆ:

'Da bismo oduzeli nezakonito stečenu imovinu, moramo je prvo naći'

30.07.2013 u 21:22

Bionic
Reading

Pojašnjavajući što donose izmjene Zakona o kaznenom postupku povodom otvaranja javne rasprave, ministar pravosuđa Orsat Miljenić u razgovoru za 'Dnevnik' HTV-a komentirao je i najavljeno osnivanje posebnih odjela u Državnom odvjetništvu za otkrivanje nezakonito stečene imovine. Opovrgnuo je da je to dosad bila nemoguća misija, ocjenjujući da nije postojao sustav otkrivanja imovine koju su kriminalci pokušali prikriti

'Ono što mi hoćemo je imati zapravo pojačan i dobar nadzor nad imovinom svih onih za koje postoji osnovana sumnja da čine imovinsko kazneno djelo. Ideja je da se nitko ne može okoristiti', naveo je Miljenić.

Na traženje novinarke Katarine Periše Čakarun da potvrdi hoće li se ta imovina oduzimati, ministar je odgovorio: 'Sve. Ali da bismo mogli oduzeti, prvo je moramo naći.'

A kako ćete je naći? Isti ljudi rade u tim državnim odvjetništvima koji su bili jučer, oni će biti i sutra, slijedilo je pitanje.

'Ne. Ovako: prvo, sada se uvodi obveza provođenja izvida i traženja te imovine, što dosad kao takvo nije postojalo. Drugo, druga državna tijela, uključujući Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo financija i Poreznu upravu, morat će dati ljude u takve odjele koji su specijalizirani, obučeni za pronalazak takve imovine', odgovorio je Miljenić.

Najsporniji dio u dosadašnjem ZKP-u bila je nemogućnost uvida u spis obrane od samog početka istrage. To se sada mijenja, ali i dalje ostaje mogućnost privremene uskrate uvida u spis.

Miljenić je objasnio da se izvršava odluka Ustavnog suda.

'Jedna od stvari je bila zapravo uvođenje sudske zaštite kroz čitav tijek postupka tamo gdje je nije bilo. To se tiče i prava na uvid u spis. Međutim, mi moramo biti svjesni da postoje određena kaznena djela koja zahtijevaju obranu društva – to su organizirani kriminal, terorizam itd. i u tim slučajevima mi radimo izuzetak i zadržavamo pravo uskrate ili odgode uvida u spis. Međutim, i tu kao i svugdje postoji sudska kontrola', rekao je Miljenić.

Ministar je pojasnio i u kojim će se slučajevima davati oprosnice, koje za njega predstavljaju mehanizam obrane društva.

'Vi možda imate najavu nekakvog terorističkog djela i imate osobu koja će vam otkriti što se sprema u zamjenu za oprost od progona za neko drugo kazneno djelo. Vi zapravo veće zlo sprečavate takvom oprosnicom. Ona, po nama, mora postojati i taj sustav oprosnica ostaje. Mi, međutim, uvodimo jasnija pravila igre, znači za koja kaznena djela, na koji način, kvaliteta iskaza mora biti određena', rekao je Miljenić.