'NEDJELJOM U 2' PO 400. PUT

D. Kuljiš: Stanković bi bio bolji da sam mu urednik

09.05.2010 u 16:14

Bionic
Reading

U jubilarnoj 400. emisiji Aleksandra Stankovića 'Nedjeljom u 2' prikazani su isječci iz najznačajnijih emisija, a među sugovornicima su bili neki od dosadašnjih gostiju novinara godine - Ivo Josipović, Stjepan Mesić, Milka Babović, Darko Milinović, Boris Tadić i Slaven Letica

'Nitko od novinara kojima sam ponudio da vode emisiju uživo nedjeljom nije to bio spreman prihvatiti jer nisu željeli žrtvovati slobodan vikend', prisjetio se na početku jubilarne emisije 'Nedjeljom u 2' nekadašnji HTV-ov urednik Dubravko Merlić te dodao da mu se, unatoč poštivanju Stankovićeva rada, nisu svidjeli neki njegovi potezi, navodeći pritom gostovanje riječke grupe Let 3 čiji su članovi pred kamerama izbacivali čepove iz stražnjica.

U retrospektivnom pregledu isječaka iz starijih emisija, tog gostovanja Leta 3 nije bilo, što je Stanković nadoknadio snimkom svog nastupa s riječkim rokerima. Napomenuto je tek da su gledatelji zbog zakona ostali uskraćeni za 'lirski moment'. A lirskih momenata, koji ne podliježu zakonu, nije nedostajalo u jubilarnoj emisiji. Prikazan je isječak iz emisije u kojoj je gostovao Miroslav Škoro, a kojeg je Stanković dočekao prilagođenom verzijom Škorine 'Milo moje' intoniranom u stilu dobrodošlice, još jednom prikazano je kako Stanković pjeva s Halidom, kako se skida pred Lupinovim objektivom, a ponovljen je i jedan od posljednjih zapaženijih performansa – onaj koji je pred kamerama, stavljajući se u ulogu premijerke Kosor, izveo novinar i bivši zaposlenik stručnih službi Ureda predsjednika Drago Pilsel.

Govoreći o emisiji, ministar zdravstva Darko Milinović kazao je da baš ta emisija odudara neprofesionalnošću.

Kako su potvrdili brojni bivši Stankovićevi sugovornici, 'Nedjeljom u 2' ključna je televizijska emisija koja ugošćuje najrelevantnije osobe političke i društvene scene. Većina od odabranih bivših gostiju o Stankovićevoj emisiji izrazila se pozitivno, među njima bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, aktualni predsjednik Ivo Josipović, sportska novinarka Milka Babović, novinari iz regije Senad Pećanin i Senad Avdić, ljubljanski gradonačelnik Zoran Jankovič i drugi.

Svoje nezadovoljstvo izrazio je Vladimir Šeks koji je kazao da Stanković izabire problematične goste od čijih se stavova ne ograđuje, što emisiju pretvara u mjesto za klevetu. Sarkastičan u svojoj izjavi bio je Slaven Letica, koji je emisiju u kojoj je gostovala spisateljica Ivana Simić Bodrožić nazvao najboljom u deset godina, a u toj je emisiji, kazao je, Simić Bodrožić uspjela oplemeniti i samog Stankovića - što nije lako.

Novinar i urednik Denis Kuljiš nahvalio je emisiju, no dodao je da bi bila bolja u poticajnijem okviru, pod čime smatra da bi Stanković bio deset puta bolji kada bi mu baš on, Kuljiš, bio urednik.

Treba spomenuti da je u jubilarnu emisiju Aleksandar Stanković odlučio uvrstiti i isječke iz gostovanja Ive Sanadera u kojem bivši premijer odbija odgovarati na pitanja o homoseksualnoj populaciji, prikazan je Anto Đapić koji je tvrdio da HSP nikad nije koketirao s ustaštvom, Milorad Dodik koji je zanijekao Bosnu i Hercegovinu, Tomislav Merčep koji je kazao da je bio sluga gospodara života i smrti i koji nije bio na Pakračkoj poljani u vrijeme izvršenja ratnih zločina.