I DALJE TRAJE POTRAGA

Cvrtila o slučaju Salopek: Pregovori bi mogli trajati mjesecima

14.09.2015 u 21:20

Bionic
Reading

Hrvatska vlada 'svim mehanizmima' pokušava osloboditi Tomislava Salopeka kojega drže pripadnici Islamske države (IS) u Egiptu, objavilo je u nedjelju ministarstvo vanjskih poslova (MVEP).

'Vlada i MVEP, koristeći sve mehanizme koji nam stoje na raspolaganju, kontinuirano rade na rješavanju slučaja otetog hrvatskog državljanina', priopćio je MVEP-u.

'Zbog osjetljivosti situacije i dalje nismo u mogućnosti objavljivati detalje te stoga ponovno apeliramo da se ne objavljuju neprovjerene informacije', kažu na Zrinjevcu.

Salopekovi otmičari, teroristi Sinajskog vilajeta Islamske države, kako se nazivaju, ponovno su se danas oglasili prijetnjom da će napasti kontrolne točke egipatske vojske, no hrvatskog građanina nisu spominjali.

'Sad se očito pregovara, odnosno pokušava se rješavati situacija na način da završi sretno. S obzirom da je rok od 48 sati prolongiran, jer ni egipatske vlasti tada nisu bile spremne na ustupke, oni su prolongirali to vrijeme, ako bi gledali dosadašnje slučajeve to je znalo trajati mjesecima pa i do godine dana dok se ne bi stekli uvjeti dogovori za puštanje otetih', objašnjava za RTL prof. dr. Vlatko Cvrtila, profesor međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti.


Uz ovoliko nepoznanica, teško će se bilo tko usuditi pozivati na optimizam, no iskustva drugih zemalja kažu da se većina sličnih talačkih kriza ipak završi oslobađanjem.

'Mi smo se u Hrvatskoj sada prvi put susreli s time jer se radi o našem građaninu, ali druge države poput Francuske i Italije imaju slična iskustva i došli su do toga da se za njihove zatočenike isplaćuju novci. Bilo je jako puno otmica zadnjih 10-tak godina i nacionalne države činile su sve da ih spase i većinu su spasile kroz pregovore', kaže Cvrtila.

Uvjeren je da egipatske vlasti, ali i tajne službe brojnih utjecajnih zemalja, koriste sve kapacitete kako bi spasili Salopeka, ali i obranili Egipat od zastrašujućih džihadista.

Islamistički militanti objavili su u srijedu snimku na kojoj Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene muslimanke.