taktika tužiteljstva

Cvitan: Razmatramo mogućnost da britansko pravosuđe ispita Ivicu Todorića

08.11.2017 u 16:46

Bionic
Reading

DORH razmatra mogućnost da putem europskog istražnog naloga Ivicu Todorića u ime državnog odvjetništva ispita pravosuđe Velike Britanije, kazao je hrvatski glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan u izjavi novinarima u Saboru

'Nije dobro komentirati odluke drugih međunarodnih tijela ili država s kojima ostvarujemo međunarodnu suradnju, moramo voditi računa o ljudskim pravima svake osobe. Mi, primjerice, nismo spomenuli čak niti inicijale, moramo poštivati ljudska prava svake osobe i osigurati pravično suđenje', istaknuo je glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan.

Istaknuo je, prenosi N1, da su kriminalistička istraživanja i dalje u tijeku i rezultirat će novim istragama, a tada s aspekta međunarodnog prava ako bude osnove temeljem istrage tražit će se proširenje istrage.

Upitan je li mu čudno što je da sljedeće ročište sud u Londonu Ivici Todoriću zakazao tek u proljeće iduće godine, Cvitan je prvo kazao da ništa nije čudno, niti nemoguće te da sve ide svojim tijekom, da bi koji trenutak kasnije kazao da ipak 'jest čudno jer je neuobičajeno', ali i da 'to ne znači da mora biti tako, ali može biti tako'.

'Moramo postupati sukladno odlukama koje donose tamo nadležna tijela', naglasio je i opetovao da se moramo suzdržavati od komentiranja odluka drugih međunarodnih tijela ili država. Odbacio je Todorićevu prozivku da je riječ o političkom procesu, a daljni razvoj događaja nije želio otkrivati objasnivši da je riječ o procesnoj taktici. 

Samo je ponukan novinarskim pitanjima potvrdio da DORH razmatra mogućnost da putem europskog istražnog naloga Ivicu Todorića u ime državnog odvjetništva ispita pravosuđe Velike Britanije. O mogućnostima novih istraga kazao je 'dogodit će se, neke brže, neke kasnije, radi se o najobimnijem procesu'. Podsjetio je također na svoju izjavu da DORH-u ne smeta rad istražnog povjerenstva, dodavši da je bilo raznih tumačenja njegove izjave.

'Odluku o tome hoće li ono raditi, donijet će Sabor, nije DORH taj koji će to tumačiti', kazao je Cvitan te ponovio da ono ne smeta jer 'ovo što gledam, daleko je to od onoga čime se mi bavimo, sigurno ova razina nema veze s onime što rade forenzičari'. 

  • +9
Sva lica Dinka Cvitana Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Na novinarsku molbu da komentira riječi Ivice Todorića o tome da je jučer bila njegova mala, ali velika pobjeda, Cvitan je odvratio: 'Ne vidim ja tu ništa što bi bilo vrijedno mojih komentara kao državnog odvjetnika. On je iskazao što misli, mi radimo svoj posao, učinili smo sve što je propisano da moramo napraviti i napravili smo to na razini na kojoj je propisano'.

'Bit će ovo nešto što će dugo trajati, ali ne 20 godina', naglasio je Cvitan i upozorio da su rokovi policije i DORH-a u satima, danima i mjesecima. 'Maksimalni rok je godina i pol, a može i duže, ali tu su i prigovori, može se odrediti rok u kojem će se istraga dovršiti', dodao je.

'Međutim, nakon toga, neke optužnice više godina čekaju svoje potvrđenje na sudu i postavlja se u javnosti pitanje gdje su presude. Naš je posao dovršen onda kada je potvrđena optužnica', objasnio je Cvitan.

'Svatko ima pravo na pravični rok suđenja, sve ostalo se pretvara u nepravdu', zaključio je Cvitan, koji više detalja oko novih istraga i daljnjeg razvoja događaja nije želio otkrivati pozvavši se opet na procesnu taktiku.

Todorić u Londonu Izvor: Reuters / Autor: SIMON DAWSON