JOSIPOVIĆ PORUČIO OČAJNIM RADNICIMA

'Čuvajte svoje zdravlje i borite se za svoja prava!'

17.03.2012 u 17:15

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović za današnjeg je posjeta Primorskom Dolcu, općini u zaleđu Trogira, rekao kako se Vlada u prvih gotovo 100 dana ponašala realistično, a da bi uskoro mogli imati i 'prve dobre rezultate'

'Rekao bih da je uspostavljena dobra osnova te da je realistično smanjen proračun', izjavio je Josipović odgovarajući na novinarski upit o skorašnjih prvih 100 dana nove Vlade. Istaknuo je kako sada ulazimo u 'novu fazu' kada se od Vlade očekuje da otvori put novim investicijama, te s tim u vezi očekuje kako će uskoro završiti prva faza stvaranja organizacijskih pretpostavki, profiliranja institucija i novih ljudi pa bi uskoro mogli imati i 'prve dobre rezultate'.

'Najvažnija stvar koju na neki način svi očekujemo od Vlada, a to je ona i obećala, jest da se popravi investicijska klima, da budemo sposobni i spremni promijeniti sve one komplicirane propise zbog kojih nam investitori kažu da im je ovdje prekomplicirano i da radije odlaze negdje drugdje', rekao je Josipović.

Na novinarski upit radi li vlada dobro ili ne, Josipović je istaknuo kako 'zasad radi kako je i obećala, a uvijek možemo očekivati više i bolje'.

Na pitanje što bi poručio 'očajnim radnicima koji ostaju bez posla', Josipović je rekao kako je njegova preporuka- 'čuvajte zdravlje i borite se za svoja prava'. Pri tomu je naglasio kako socijalna država i njeni čelnici na vodećim dužnostima, moraju brinuti o onima koji su ostali bez posla.

'Država ne može do u beskraj investirati u tvrtke koje nisu uspješne na tržištu, ali, s druge strane, ima obvezu da kroz zbrinjavanje i prekvalifikacije omogući ljudima normalan život', rekao je predsjednik.

Na upit podržava li ovogodišnji Split pride zakazan za 9. lipnja, te hoće li osobno doći, Josipović je kazao kako podržava, a da njegov dolazak na taj događaj ovisi o rasporedu njegovih obveza.

I ove ću godine podržati naše sugrađanke i sugrađane u borbi za njihova prava. Nadam se da smo svi skupa izvukli pouku iz nemilih prošlogodišnjih događaja, koji se srećom nisu dogodili u nekim drugim gradovima. Siguran sam da se takvo što neće ponoviti i da će Hrvatska pokazati snagu, razumijevanje, toleriranje i prihvaćanje drukčijega. Mi smo zemlja koja se zalaže za europske vrijednosti, a to je jedna od europskih vrijednosti', rekao je Josipović.

Za dvosatnog boravka u Primorskom Docu predsjednik Josipović se sastao s lokalnim dužnosnicima te općine, posjetio je osnovnu školu, gradilište sportske dvorane i prostor buduće gospodarske zone na oko 50 hektara površine koja će biti tik uz prometnicu Trogir-Drniš-Knin i nekoliko kilometara od auto-ceste Zagreb-Dubrovnik.

Domaćini su izvjestili predsjednika da ta općina ima oko tisuću stanovnika, 90 je učenika osnovne škole, a 25 djece u vrtiću, te da se pučanstvo na području te općine ne smanjuje. Josipović je rekao kako mu je drago što je vidio da male općine mogu biti perspektivne i uspješne tako da se u njima ne smanjuje broj stanovnika.

Mještani su u čast predsjednika Josipovića priredili i kulturno- zabavni program, a mjesni je guslar Jakov Vržina otpjevao pjesmu: 'Guslar gudi i stihove sriče/ dobro došli Ivo predsjedniče, Dolac daje najbolje pozdrave/ predsjedniku hrvatske države, Bog s neba, Josipović s nama/Hrvatska je u zdravim rukama'.