PORUKA TURISTIMA NA MOLATU

Čuvajte djecu i ljubimce od opasnih otrova

05.06.2009 u 19:17

Bionic
Reading

Na otoku Molatu, u sjevernom dijelu zadarskog arhipelaga, turiste su ovih dana, umjesto poruka dobrodošlice, dočekali leci koji ih upozoravaju da zbog smrtonosnih otrova dobro pripaze na djecu i kućne ljubimce

Letke su tiskali članovi obitelji Mračić, revoltirani dugogodišnjim trovanjem kućnih ljubimaca po otoku. Neki mještani opasne otrove rasipaju po otoku. Mračići su tako nedavno ostali bez dvije kujice, piše Slobodna Dalmacija.

'Osjetili smo se dužnima da upozorimo ljude jer je riječ o opasnim otrovima, uglavnom pužomoru, mišomoru i otopinama kojima se prskaju biljke. Mještane nije briga i oni letke, ako ih pronađu, uglavnom skidaju, no nije nas briga, mi ćemo ih štampati dok god bude potrebno', kaže mještanin Franko Mračić kojeg je do suza potresao nestanak njegove dvije kujice.

'Otok Molat je sredina gdje vlada 'zakon Borgia'. Bez upozorenja mještani pribjegavaju okrutnoj odmazdi koju primjenjuju na svim životinjama koje ne daju mlijeko ili se ne mogu pojesti. Nijedna životinja koja ne koristi u domaćinstvu nije dobrodošla', tvrdi Mračić koji se još nada da će mu se psi koji su netragom nestali prije osam dana ipak vratiti. Poučen dosadašnjim događajima, opravdano sumnja da su njegovi psi otrovani.

'Nedavno je ubijena koker španijelka koju su sa sobom doveli Slovenci, prije dvije godine još jedan psić, a prije tri godine još jedan', kaže Mračić. Iako se obratio i policiji i Udruzi za zaštitu životinja, nitko ga dosad nije posjetio.

Mještani Luke na Dugom otoku prije godinu dana pronašli dvadesetak mrtvih mačaka oko svojih kuća. Iako imaju indicije o identitetu trovača, još uvijek mu nisu uspjeli stati na kraj.