'NEHAJ' LIJEČNIKA U ZASTARI

Curici pri porodu iščupani živci iz moždine

12.03.2009 u 09:43

Bionic
Reading

Uskoro se navršava punih deset godina otkako se Snježana i Željko Došen iz Varaždina bore s ozljedom desne ručice svoje kćeri T, nastalom pri porođaju. Malenoj su pri porođaju teško oštećeni živci te joj je trajno oštećena ruka

VARAŽDIN - Varaždinsko državno odvjetništvo odbacilo je zbog zastare kaznene prijave protiv dva ginekologa varaždinskog rodilišta koja su porodila djevojčicu. Državno odvjetništvo podržalo je takav stav jer liječnicima nije dokazana stručna pogreška, nije utvrđeno da je posrijedi bio nestručan porođaj, već je uzrok ozljede neodgovarajuća jačina pritiska na trbuh pri porođaju, a to se čini u hitnim slučajevima, kada je ugrožen život majke i djeteta. Državno odvjetništvo smatra da je riječ o nehajnom postupku za koji je nastupila relativna zastara kaznenog progona, piše Večernji list.

'S obzirom na to da mi je prvi porođaj bio jako težak, a beba velika, liječnici nisu trebali inzistirati na prirodnom porođaju. Mnogi stručnjaci smatraju da je trebalo napraviti carski rez. T. su pri izvlačenju iščupali živce iz leđne moždine, a meni su samo rekli da joj je puknula ključna kost i da će za nekoliko dana sve biti u redu. No, tek smo poslije doznali da je riječ o paralizi plexusa brachialisa', kaže sa suzama u očima mama Snježana.

Uz to, u bolnici su prepravljali i njezinu ultrazvučnu knjižicu, a prema mišljenju sudsko-medicinskih vještaka iz Rijeke Valtera Stemberga i Olega Petrovića, procjena težine ploda nje bila korektna. Oni navode da u dokumentaciji ne piše kako su stajala ramena na izlazu i na koji su način oslobođena, već samo nekoliko podataka o tome da su ramena zapela pri izlasku.

I Damir Buković iz Klinike za ženske bolesti i porode Medicinskog fakulteta u Zagrebu tvrdi da se pogriješilo u procjeni težine nerođenog djeteta i u tome što se nije izmjerila širina zdjelice trudnice. Da je to bilo učinjeno, porođaj bi se dovršio carskim rezom i dijete bi se rodilo zdravo. Buković smatra da je dijete ozlijeđeno najvjerojatnije zbog nestručnog, nonšalantnog, a možda i nedovoljno savjesnog postupka, da će ono biti doživotni invalid, da troškove njegova dosadašnjeg i budućeg liječenja treba snositi voditelj porođaja te da djetetu treba dati odštetu u jednokratnom iznosu uz doživotnu mjesečnu rentu.

Obitelj samo želi istjerati pravdu i izboriti se za to da njihova T. jednog dana ima barem financijsku sigurnost.