rat dronova

Cure fotografije: U strahu od udara iz zraka, Rusi ubrzano razvijaju odgovor

02.12.2023 u 09:21

Bionic
Reading

Bespilotne letjelice predstavljaju iznimno veliki opasnost za vojnike i opremu u rusko-ukrajinskom ratu pa obje strane ubrzano razvijaju tehnike kako ih zaustaviti. Ruski neslužbeni medijski kanali sve više u posljednje vrijeme objavljuju fotografije i tekstove o ometačima koje postavljaju na tenkove i vozila

Riječ je o najnovijem koraku u opsežnom segmentu elektroničkog ratovanja na bojnom polju u Ukrajini. Obje strane snažno pojačavaju obranu kako bi zaštitile snage od bespilotnih letjelica koje su postale iznimno velika prijetnja - ciljaju skupe tenkove, oklopna vozila, kamione za opskrbu, vodove pješaštva pa čak i pojedinačne vojnika, piše Insider.

Ranije ovog tjedna ruski Telegram kanal podijelio je fotografiju kamufliranog tenka s ometačem na vrhu krovnog zaslona, kaveza dizajniranog za zaštitu od napada dronova.

Promatrači su identificirali stožasti sustav kao Volnorez C-UAS EW ometač. Isti kanal je prethodno podijelio više drugih fotografija tog sustava koji je pričvršćen na druga vozila, uključujući tenkove i kamionete.

Objavljen je i video koji reklamira sustav, njegov proizvodni proces i kako uspješno ometa ukrajinske dronove. Navodno su ruski vojni blogeri na Telegrami prikupljali sredstva za kupnju više ometača za ruske jedinice.

Iako nije jasno koliko su ovi sustavi učinkoviti ili koliko se ovih ometača trenutno koristi ili gdje, očita odluka Rusije da njima opremi vozila govori o rastućoj zabrinutosti zbog prijetnji napada dronovima, kojima upravlja operater iz daljine u prvom licu, preko kamere koja se nalazi u letjelici. Tenkovske i druge oklopne posade ranije su viđene kako zavaruju kaveze na svojim vozilima kao grubu obranu.

Istovremeno dok vojske pokušavaju upotrijebiti obranu elektroničkog ratovanja, obje zaraćene strane utrkuju se u razvoju dronova otpornih na ometanje. Takvi bi sustavi mogli natjerati nervozne posade vozila da potraže druga rješenja.

Turski dron Bayraktar TB-2 Izvor: Profimedia / Autor: Birol BEBEK / AFP / Profimedia

Razvoj događaja ukazuje i na intenzitet tekućeg rata dronovima između Rusije i Ukrajine. To je borba u kojoj su bespilotni sustavi stalna prijetnja koja lako može postaviti zasjedu na mete koje ne sumnjaju.

Ukrajina je posebno pokazala vještinu korištenju dronova kojima upravlja operater te ih uvode u malene otvore na tenkovima ili ruskim rovovima. Također je razvijena domaća bespilotna letjelica s termalnim slikama posebno za brze, tihe noćne napade. Dron je toliko velika opasnost da su im Rusi dali zloglasan nadimak - Baba Jaga.