PREDSJEDNIK JOSIPOVIĆ

'Čuo sam za SMS poruke, ali ih nisam čitao'

01.04.2010 u 12:03

Bionic
Reading

Na godišnjicu ulaska Hrvatske u NATO savez predsjednik Ivo Josipović rekao je da podržava povećanje broja hrvatskih vojnika u Afganistanu te je, odgovarajući na brojna aktualna pitanja, otkrio da nije uopće pročitao SMS prepisku Ive Pukanića koja je iz sudskog spisa iscurila u javnost

Nakon uvodnog 'predavanja' o NATO savezu i važnoj ulozi Hrvatske koja bi u njemu trebala biti glavni stup stabilizacije jugoistočne Europe, Josipović je na pitanje o povećanju hrvatskih vojnika u Afganistanu za 20 pripadnika rekao kako podržava tu inicijativu usprkos tome što je za vrijeme predsjednika Mesića rečeno da se broj vojnika u Afganistanu neće povećavati.

'NATO ne pritišće niti ucjenjuje Hrvatsku'

'Ne smatram to bitnim odstupanjem od načelnih opredjeljenja. Takve odluke se donose sukladno trenutnim mogućnostima i potrebama te sukladno kriteriju razmjernosti. Naime, sve ovisi to tome koliko smo veliki, moćni u odnosu na ostale zemlje, kolike su nam ekonomske mogućnosti i kakav je ekonomski aspekt', objasnio je Josipović kako se došlo do odluke da se pošalje 20 hrvatskih instruktora više u Afganistan koju još treba potvrditi Sabor. Dakle, u Afganistanu će uskoro biti 320 hrvatskih vojnika, a za njih će se izdvajati oko 9 milijuna kuna više.

Ocjenjujući prvu godinu hrvatskog članstva u NATO-u, Josipović se poslužio kriterijima prvašića: 'Kako je Hrvatska kao u prvom razredu osnovne škole, zalažem se za opisne, a ne brojčane ocjene pa mogu reći da je ove prve godine članstva suradnja korektna iako sam to pratio kao i vi a ne kao predsjednik.' Odgovarajući na pitanje postoje li pritisci iz NATO-a, rekao je da postoji pojam 'odgovorno članstvo', ali da nema pritisaka niti nekih zahtjeva preko kojih bi se Hravtsku ucjenjivalo.

'Zapravo nisam čitao SMS poruke Ive Pukanića koje se valjaju'

Odgovarajući na aktualna pitanja koja već danima potresaju javnost, kao što su sadržaji SMS razgovora Ive Pukanića s glavnim državnim odvjetnikom i brojnim političarima koji su i danas na visokim pozicijama u Vladi, Josipović nije pokazao čvrst stav. U njegovom odgovoru je pomalo i nevjerojatno za predsjednika Republike to što je rekao da nije upoznat sa sadržajem tih poruka koje su, podsjetimo, važeći dokaz na sudu:

'Ja vam moram priznati da zapravo nisam ni pročitao te SMS poruke, vidio sam da se valjaju medijskim prostorom. Naravno da nije dobro da se objavljuju privatne SMS poruke bez procedure koja je za to namjenjena, nije dobra za ljudska prava, a koliko je taj sadržaj sporan, neka procijeni svatko sam što to znači', odgovorio je Josipović i upozorio da je 'efikasnost kaznenog postupka možda jedna od najvažnijih stvari u reformi kaznenog postupka'.

'Sasvim je sigurno da neki od načina kako se plasiraju podaci u javnost ne doprinose tome. Upozoravam, naravno da i netko osumnjičen za teško kazneno pravo ima svoja ljudska prava i svako demokratsko društvo bi trebalo voditi računa o privatnosti svakog građanina.' - zaključio je Josipović.

O štednjama neka govori netko drugi

Na pitanje o tome kako će, s obzirom na najave štednje sa svih strana, pa i rezanje božićnica, štednji doprinijeti i Ured predsjednika, Josipović nije mogao dati odgovor, te nas je uputio na 'puno bolje informiranog' predstojnika ureda Joška Klisovića.

Također, nije dao jasan stav i na zamolbu da komentira slušaj 20-godišnjeg Alena Ajkića iz Karlovca kojega su, prema njegovim riječima, pretukla trojica policajaca u civilu, dok u policijskom izvješću stoji da je sam pao i udario se u sanduk. 'Vidio sam samo sliku u novinama, on zaista ne izgleda dobro. Ne želim prejudicirati, ali mislim da se slučaj mora do kraja istražiti, a onaj koji je prekoračio ovlasti mora odgovarati', rekao je Josipović.

Josipović nije htio komentirati uhićenje bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca i kaže da on sigurno neće biti ni tema njegovog poslijepodnevnog sastanka s premijerkom Kosor: 'Ne komentiram uhićenja, sve mora biti prema zakonu, a s premijerkom ću razgovarati o obrani i vanjskoj politici.'

S obzirom na šture odgovore novog predsjednika na novinarska pitanja, upitan je kako će onda u službenim posjetima, primjerice u Mađarskoj, odgovarati na pitanja o Polančecu i Ini ili slično.

'Reći ću ono što znam - da se vode postupci i da pravosuđe tek treba utvrditi odgovornost te da će se tek tada vidjeti i je li to kazneno djelo i je li nanesena šteta Hrvatskoj', zaključio je šturo Josipović na pitanje o svojoj šturosti.