BURA U SABORU

Culej: Broj žrtava u Jasenovcu je prenapuhan; Stazić: Rekli ste Kajtaziju da je srpski Ciganin

29.03.2017 u 12:44

Bionic
Reading

Složi li se većina saborskih zastupnika, 2. kolovoza ubuduće će se umjesto Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve porjamosa/holokausta', obilježavati Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu/samudaripen. Promjena u nazivu stigla je nakon dogovora romskih zajednica diljem svijeta, no raspravu su neki iskoristili kako bi svojim izjavama podigli buru u sabornici

Kako je objasnio predlagatelj, saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi, prije dvije godine na kongresu Međunarodne romske unije došlo je do dogovora oko izmjene imena stradanja Roma u Drugom svjetskom ratu. 'Usuglašeno je kako je pojam 'samudaripen' na romskom jeziku najbližu pojmu genocid, odnosno pojmu koji se može opisati stradanje Roma u Drugom svjetskom ratu. Korištenje ispravne terminologije jako je bitno s obzirom na specifičan položaj Roma i njihovu prostornu rasprostranjenost u Europi i u svijetu. U tom smislu i pojam 'samudaripen' u svim je njegovim varijantama razumljiv Romima diljem svijeta i kao takav i terminološki i jezično najbolje rješenje', kazao je Kajtazi.

Jednako tako predloženo je da se u imenu dana koristi genocid umjesto riječi holokaust s obzirom na to da se holokaust koristi kada se govori o stradavanju Židova, pojasnio je Kajtazi.

'Ne bih volio da ova rasprava ostane samo na tehničkoj izmjeni naziva', rekao je SDP-ov Joško Klisović. 'Mislim da se uvijek moramo sjetiti i stvarnih stradanja ljudi koji su pretrpjeli u Drugom svjetskom ratu, a romska zajednica svakako je bila jedna od takvih koja je bila nepoželjna u okviru nacističkih i fašističkih režima i prostora koji su oni kontrolirali. No ono što je također vrlo važno je to da pitanje diskriminacije kojem je romska zajednica sustavno bila izlagana treba, naravno, urediti, riješiti u svakoj pravnoj državi pa tako i u Republici Hrvatskoj', rekao je Klisović.

Buru je svojom replikom izazvao HDZ-ov Stevo Culej. 'Govorili ste o Jasenovcu. 17.000 žrtava Roma u Jasenovcu. Neosporna je činjenica ta da je Hrvatska u Drugome svjetskome ratu bila na strani kojoj se baš i ne bi trebala ponositi. Ali opet je i činjenica ta da su sve te žrtve u Jasenovcu bile prenapuhane i da bi trebale biti podređene jednoj stručnoj analizi povjesničara, a ne potrebitim informacijama o broju ubijenih koje su koristili bivši totalitarni sustavi. Pa bi tako činjenica koju navodi to 17.000 ubijenih Roma da nam to uđe u udžbenike hrvatske povijesti, a koje bi financirala naša domovina Hrvatska opet bila još jedno pljuvanje hrvatskoj državi u lice', kazao je Culej.

No odgovorio mu je SDP-ov Nenad Stazić. 'Inače se ne zna i nemoguće je utvrditi broj stradalih Roma u Drugom svjetskom ratu, kreću se aproksimacije od 250.000, 500.000 pa čak i do milijun. Zašto je tome tako? Tome je tako zbog toga što npr. u NDH, kada su dovoženi Romi u koncentracioni logor Jasenovac, oni nisu popisivani ni imenom ni prezimenom, ni nacionalnošću, ni odakle dolaze, naprosto nisu tretirani kao individue, to je možda najgori oblik poniženja da te tretiraju kao stoku. Pa se reklo došlo je dva stočna vagona Cigana. Zato je nemoguće utvrditi brojku. Koliko je Roma stradalo u NDH, isto imamo aproksimaciju 17 tisuća. Ovo je ujedno odgovor gospodinu Culeju koji je rekao da su te žrtve pretjerane u Jasenovcu. Ne zna se, nemoguće je reći jesu li pretjerane ili nisu pretjerane. Nemoguće je kada se nikakve evidencije nisu vodile', rekao je Stazić.

Do takvog stradanja Roma, dodao je, došlo je jer su odmah nakon osnivanja doneseni rasni zakoni. Njih je, kaže Stazić, potpisao ministar nastave Mile Budak, koji danas ima ulice diljem Hrvatske.

Na to mu je replicirao Culej. 'Ako postoji sinonim za laž, svaka laž imala je svoj smisao. Napad na sve ono što predstavlja Hrvatsku. Napad na istinu iz Domovinskog rata koji nam neki i dan danas pokušavaju prekrajati. Milu Budaka proglašavate potpisnikom rasnih zakona što on nije bio, a ne spominjete njegovu kćerku Grozdu koja je bila silovana. Radili ste protiv interesa Hrvatske, uvijek ćete zatajiti Hrvatsku jer vi ste ostaci vremena', kazao je Culej Staziću.

'Ja sam govorio o zločinima NDH, a kažete da sam napao ono što predstavlja Hrvatsku. Za mene ustaše ne predstavljaju Hrvatsku, za vas možda predstavljaju. Vi ste izvrijeđali našeg kolegu Kajtazija za kojeg ste rekli da je srpski Ciganin. Da imate imalo srama, pokrili biste se po glavi. Pavelić, Budak sve je to isto. Sve je to ista žgadija', rekao je Stazić.

O stradanju Roma u Međimurju progovorio je Branimir Bunjac iz Živog zida. 'Prema preliminarnim istraživanjima, romsko naselje Trnovec jedno je od najvećih naselja u Međimurju danas, svi stanovnici deportirani su 3. 11. 1944., odvedeni u logor Komorom i s obzirom na zračna bombardiranja, na nemogućnost transporta do Dachaua, tamo su ostavljeni u podzemnim betonskim bunkerima da umru od gladi i hladnoće', kazao je Bunjac.

  • +15
Sabor nastavio sjednicu glasovanjem Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL