NEMA VIŠE PREKO BARE

Još jedan udarac za Hrvatsku: Pri vrhu smo liste deportiranih iz Kanade

15.03.2017 u 06:30

Bionic
Reading

Iako se Sjedinjene Države i Kanada smatraju posljednjim zapadnim bastionom otvorenosti prema pridošlicama, Kanada u posljednje vrijeme sve više zabranjuje ulazak onima koji su iz raznih razloga nedobrodošli te ih se deportira natrag u njihovu domovinu. Prema najnovijim podacima kanadske pogranične službe, najviše deportiranih dolazi iz Mađarske, a za našim susjedima ne zaostajemo ni i mi, pa su tako u razdoblju od 2012. do 2016. iz zemlje javorovog lista deportirana čak 1.282 hrvatska državljanina

Kako piše ugledni dnevnik The Globe and Mail iz Toronta, Kanada godišnje deportira tisuće ljudi, no podaci kanadske pogranične službe ne otkrivaju detalje zašto su pojedinci vraćeni u svoje domovine. U većini slučajeva, razlog je deportacije neispunjenje osnovnih uvjeta za ulazak u Kanadu, a samo 10 posto vraćeno je u domovinu zbog kriminala, što je drugi razlog po broju ukupnih ekstradicija u toj zemlji.       

Prema podacima kanadskih pograničnih službi, na prvom su mjestu po broju deportiranih Mađari, pa je tako u razdoblju od 2012. do prošle godine iz te sjevernoameričke zemlje deportirano njih čak 6.942. U stopu ih slijede Meksikanci, njih 6.937, a na trećem su mjestu državljani Sjedinjenih Država koji ilegalno ulaze u Kanadu u potrazi za poslom ili u bijegu od policije.

Nakon Amerikanaca, neželjeni su i Kinezi, Kolumbijci, Indijci, Francuzi, Sjevernokorejci te Hrvati. Naime, čak 1.282 hrvatska državljanina deportirana su iz Kanade u razdoblju od 2012. do 2016. Iza Hrvata po broju deportacija slijede državljani karipske otočne države Sveti Vincent i Grenadini.

Kako za kanadski list komentira profesor Sam Rehaag s pravnog fakulteta Osgoode Hall, mađarski Romi prednjače po broju deportacija zbog nemogućnosti uklapanja u kanadski sustav te su često na rubu kriminala. U Kanadu su pak pristigli nakon što je ta zemlja ukinula vize za mađarske državljane 2008. Mnogi su Romi u Kanadi pokušali okušati sreću, a dobar dio njih otišao je preko bare zbog rastućeg broja napada mađarske ekstreme desnice na romsku manjinu.

U kojoj mjeri kanadske vlasti imaju problema s doseljenim Romima iz Mađarske, ponajviše govori podatak kako su u mađarskim gradovima u kojima živi velik broj romske manjine dijeljeni leci kanadske države u kojima ih se upozorava kako će odmah po prispijeću u tu državu biti deportirani natrag. Onima koji su se provukli kanadske vlasti nude 2.000 dolara u zamjenu za momentalno dragovoljno napuštanje države. Kampanja je uspjela pa je tako broj mađarskih Roma koji je uložio zahtjev za vizom 2013. iznosio tek njih 96, dok su drugi u zamjenu za novac povukli svoje ranije uložene zahtjeve.                       

Analizirajući tzv. Indeks nedobrodošlice, koji su sastavile kanadske pogranične službe, na prvom mjestu također se nalazi Mađarska, a slijede Slovačka, Hrvatska i Češka, za koje kanadski dnevni list ističe kako su države sa značajnom romskom populacijom. Po mišljenju Janet Dench, izvršne direktorice Kanadskog vijeća za izbjeglice, u te četiri zemlje učestalo se krše prava manjina, osobito Roma.

No, ona ističe kako se Romi i nakon bijega od rasizma u Europi susreću s diskriminacijom u Kanadi, za koju su smatrali kako je obećana zemlja, unatoč nizu akcija kanadskih vlasti u suzbijanju diskriminacija svih vrsta.