PRITISAK RODITELJA URODIO PLODOM

Čudo u Splitu: Gradi se prva škola u zadnjih 20 godina

19.03.2015 u 16:05

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar i direktor tvrtke Lavčević Petar Antić potpisali su ugovor o gradnji 60 milijuna kuna vrijedne osnovne škole Pazdigrad, a nju će u jednakim omjerima financirati Grad Split i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Bit će to prva novoizgrađena splitska osmoljetka u posljednjih dvadeset godina

Obećanja o gradnji škole na Pazdigradu sežu čak deset godina unatrag i na njima su se izredala zadnja tri gradonačelnika. Roditelji petstotinjak djece iz ovog novog splitskog naselja mjesecima su vršili pritisak na gradske vlasti kako bi se projekt pokrenuo s mrtve točke: organizirali su tribine, prosvjede i razne druge akcije, pa čak i simbolično polaganje kamena temeljca prije četiri godine.

Ključan trenutak zbio se koncem prošle godine, kada je u Split dolazila danska kraljica: nakon najave okupljanja pred zgradom gradske vlasti u hitnom noćnom dogovoru Baldasar i ministar obrazovanja Vedran Mornar usuglasili su se da će gradnju škole financirati s po 30 milijuna kuna u iduće tri godine.

Svejedno, roditelji s Pazdigrada i dalje svakog mjeseca simbolično sade po jedno stablo za novu školu, a za četvrtak poslijepodne najavili su simbolično ispijanje šampanjca na mjestu gradilišta.

Buduća osmoljetka imat će ukupno dvadeset radnih prostora i učionica te ostale popratne sadržaje, zatim školsku dvoranu i vanjske sportske terene, vježbališta i igrališta smještene na krovu. Radovi će započeti za desetak dana, a rok dovršetka je 22 mjeseca.

U dvije smjene pohađat će je petstotinjak učenika, a ovim potezom znatno će se rasteretiti tri osnovne škole u susjednim četvrtima, pa će s trosmjenskog prijeći na dvosmjenski rad.