opet velika šteta

Oluja poharala Hrvatsku: Vjetar rušio stabla, uništen kamp u Novigradu

21.07.2023 u 14:33

Bionic
Reading

Nevrijeme praćeno jakom kišom i vjetrom zahvatilo je u petak područje više županija. Najviše je stradao Novigrad u Istri, gdje je oluja razorila kamp i čupala drveće u centru grada. Stabla su se rušila i po Kvarneru, u Zagrebu, a bez posljedica nije prošao ni istok Hrvatske

23.53 Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u petak nakon još jedne snažne oluje koja je pogodila Zagreb da su vatrogasci izašli na teren više od 200 puta, ocijenivši kako je najvažnije da nitko od građana nije stradao.

23.25 Još uvijek nije u potpunosti uspostavljen tramvajski promet u Zagrebu. Kako javlja ZET, na noćnim linijama 31, 33 i 34 prometuju autobusi, dok na liniji 32 prometuju tramvaji.

23.15 Prema dostupnim informacijama Maritime Rescue Coordination Centre (MRCC) Rijeka, muška osoba nestala je tijekom oluje u moru kod Novigrada.

Dojava o nestalom zaprimljena je tijekom današnje akcije pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe te se pokrenulo koordinirano traganje.

U akciju potrage uključene su dvije spasilačke brodice iz sastava pulske Kapetanije, jedan brod postaje pomorske i aerodromske policije Pula i jedna brodica Lučke uprave Pula kao i dvije privatne brodice, priopćili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

23.10 U popodnevnim satima novo veliko nevrijeme zahvatilo je područje Istre, Kvarnera te karlovačko, zagrebačko područje i Slavoniju. Hrvatska vatrogasna zajednica objavila je da je do 19 sati ukupan broj vatrogasnih intervencija bio 3.671, a broj angažiranih vatrogasaca – 10.786, sa 3.939 vozila. Vatrogasci rade na uklanjanju stabala i granja koja su pala na prometnice i vozila te na uklanjanju krovova i dimnjaka koji su se srušili uslijed jakog vjetra.

23.03 Nakon Italije, Slovenije i Hrvatske superćelijska oluja stigla je u večernjim satima i do Srbije. Najteža je situacija u Novom Sadu, kojeg olujni vjetar nije štedio. >> Cijeli članak <<

21.29 Jako nevrijeme zahvatilo je u petak navečer dijelove Vukovarsko-srijemske županije, prouzročivši probleme u prometu i s opskrbom električnom energijom. Vukovarsko-srijemska policija navodi da je zbog pada stabla na cestu zatvorena državna cesta D55 Županja-Vinkovci na dionici od Županje do Gradišta. Također, zbog pada dalekovoda na cestu zatvorena je i državna cesta D-46 na dionici između Ilače i Tovarnika.

Iz Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije navode kako je uslijed nestanka električne energije došlo do problema u vodoopskrbi za korisnike u dijelu županjske Posavine te u Tovarniku i Ilači.

21:18 Županijski centri 112 zaprimili su u petak popodne na stotine poziva građana vezano za posljedice nevremena koje je praćeno jakom kišom i vjetrom u petak popodne zahvatilo više županija rušeći stabla pri čemu je u kampu 'Sirena' u Novigradu ozlijeđena jedna osoba. >> Cijeli članak <<

21.10 Pao je dalekovod u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

20.58 Nevrijeme koje je u petak poslijepodne pogodilo zagrebačko područje ostavilo je traga i na zgradi Hrvatskog sabora, na krovu odvojio se dio zaštite protiv ptica zbog čega su pozvani vatrogasci kako bi uklonili dio koji je prijetio prolaznicima.

Riječ je metalnoj šipci, stoper šiljku protiv ptica. Usto vatrogasci su sa krova zgrade Sabora uklonili i platnenu zaštitu koja je tokom nevremena doletjela sa skele postavljene na crkvi svetog Marka.

Za vrijeme samog nevremena u sabornici je curila voda kroz otvoreni prozor i cijedila se niz zid, a voda je ulazila i na glavna vrata, no to je ubrzo sanirano.

20:30 Zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Rijeka Dario Gauš izvijestio je u petak da su vatrogasci u tri sata nakon nevremena u Rijeci izašli na najmanje stotinjak intervencija. Bili su, rekao je, preopterećeni pozivima i intervencijama, s kapacitetom dviju smjena.

'Osim JVP Rijeka, u intervencijama na području Rijeke angažirali su se i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava Draga i Sušak. Pred nama je zahtjevna noć, s obzirom na količinu posla vezanog prvenstveno uz srušena stabla i grane, rekao je Gauš. Upitan o sušenoj dizalici na kontejnerskom terminalu Brajdica, rekao je da su obavili izvid, ali da saniranje tog slučaja nadmašuje kapacitete riječkih vatrogasaca.

Zamjenik riječkoga gradonačelnika Goran Palčevski istaknuo je da je nevrijeme oko 16 sati u samo desetak minuta izazvalo brojne probleme u gradu, posebno zbog vrlo snažnog vjetra. Srušena stabla su prepriječila prometnice, kao u Vukovarskoj i Osječkoj ulici te u krugu Dječje bolnice Kantrida.

Srušena je dizalica, i oštećeno krovište ugrade Osnovne škole Srdoči, rekao je Palčevski, dodajući da u Rijeci nije bilo ozlijeđenih ljudi, ali da je jedna osoba ozlijeđena u Opatiji, te se nalazi u hitnom medicinskom traktu KBC-a Rijeka.

20:19 Olujno nevrijeme, praćeno grmljavinom, kišom i jakim vjetrom pogodilo je u petak navečer dijelove Osječko-baranjske županije. Građani su dojavili o srušenim stablima na prometnicama i javnim površinama na nekoliko lokacija.

Državna cesta D-55 je od 19.10 sati zatvorena za prometovanje na dionici od Županje do Gradišta zbog pada stabala na cestu. Promet se odvija obilaznim pravcima, izvijestila je PU vukovarsko-srijemska. >> Cijeli članak <<

20:12 Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec rekla je da građani šalju prijave štete do kraja mjeseca ako je to moguće. 'Svrha tog roka je da imamo što više informacija u što kraćem periodu, ali naravno građani će moći prijavljivati štete i nakon tog roka', objasnila je za HRT. >> Cijeli članak <<

20.10 Prognostičari Hrvatske televizije rekli su kako su najjači udari vjetra zabilježeni u Zagrebu oko 80 kilometara na sat, što je olujna snaga. U manje od sat vremena palo je 15 litara kiše po metru četvornome.

19.39 Kratko nevrijeme zahvatilo je oko 18:20 sati Viroviticu. Županijski centar 112 Virovitica zaprimio je nekoliko dojava vezanih uz srušena stabla na prometnicu te izlazak vode iz šahtova u Virovitici. Zbog udara groma u Virovitici nisu podignuti polubranici na pružnom prijelazu u ulicama Zbora narodne garde i Vinkovačka.

I područje Osječko-baranjske županije zahvatilo je nevrijeme pri čemu je ŽC 112 Osijek imao više od 10 dojava koje su se prvenstveno odnosile na pad stabala na prometnice i javne površine.

19.28 Oko 17:35 sati grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim vjetrom i kišom pogodilo je i područje Bjelovarsko-bilogorske županije. ŽC 112 Bjelovar zaprimio je 50-ak poziva građana, najviše s čazmanskog područja o srušenim borovima i stablima, oštećenim el. vodovima, oštećenim krovištima, prometnicama. Obaviještene su sve žurne i nadležne službe.

ŽC 112 Slavonski Brod zaprimio je 10-ak dojava o oštećenim krovovima u općini Oriovac.Obaviještene su sve žurne i nadležne službe.

19.25 Na teren je u Zagrebu, prenosi Dnevnik.hr, izašao i gradonačelnik Tomislav Tomašević. Šteta ponovno ima diljem grada, primjerice kod Dinamovog stadiona srušila su se stabla na tramvajsku prugu, prometnice su zakrčene, porušeni su i neki eletrični vodovi. Sve službe su na terenu, pokušavaju čim prije osposobiti sustave.

'Na tri mjesta su bile prekinute tramvajske mreže, ima još jedna gadna situacija na Republike Austrije. Evo za desetak minuta će riješiti, pustiti struju i tramvaj će normalno voziti po Maksimirskoj', rekao je Tomislav Tomašević.

U zagrebačkom kvartu Borongaj tijekom nevremena palo je stablo i potrgalo strujne kablove,.

18.57 U velikom nevremenu najviše je stradao istarski Novigrad. U centru grada stabla su se srušila na obližnje kuće. Srušeni su motori, sa zgrada su pali klima uređaji, ...

U autokampu Sirena ozlijeđeno je najmanje pet osoba. Jedna je osoba nestala u moru, javlja portal Naša Bujština.

Kako je za N1 pojasnio Mladen Kiković, voditelj Civilne zaštite grada Pazina, prijavljen je nestanak osobe koja je ispala iz broda prilikom ulaska u novigradski akvatorij.

18.49 Iz ZET-a javljaju o prekidu prometa i to na sljedećim lokacijama:

  • - Maksimirska cesta 105 u smjeru Kvaternikovog trga (tramvaji voze od Dubrave do Dupca)
  • - Novi Zagreb, od Sopota do Arene Zagreb
  • - Jukićevom ulicom, Zapadnim kolodvorom i Ulicom Republike Austrije do Črnomerca (linije 2, 3 i 13 voze do Heinzelove ulice)

Trenutno ne prometuju autobusi linija 128, 139 i 150.

Tramvajsko stajalište "Slovenska" u smjeru grada nije u funkciji zbog opasnosti od pada crijepa s krova zgrade.

18.43 Iz gradske uprave ponovno au apelirali na Zagrepčane da ne zovu hitne službe osim u slučaju kad je ugrožen život ili imovina, kako bi linije bile dostupne za najhitnije intervencije, dok se situacija ne stabilizira.

Zagreb: Vatrogasci otklanjaju krov koji je pao na auto Izvor: Pixsell / Autor: Lovro Domitrović/Pixsell

18.41 Kako doznaje 24 sata, službe u Zagrebu spasile su osobu na koju je pala konstrukcija na Trešnjevci. U Gajnicama je drvo palo na Ininu benzinsku postaju, kao i na prijem u bolnici Sv. Duh.

18.37 Osim u Maksimirskoj, stablo je palo i na tramvajsku prugu na Trgu Franje Tuđmana. Stabla su pala i u Voćarskoj ulici, dok su se u Gajnicama graani sami organizirali i uklonili stablo. Vatrogasci opet imaju pune ruke posla te su uklanjali i krov koji je pao na automobil. Posljedice nevremena u Zagrebu pogledajte i u galeriji.

  • +48
Posljedice novog nevremena u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

18.23 Nekoliko stabala palo je i u Maksimirskoj ulici u Zagrebu, te prepriječilo prolazak automobila i tramvaja, javlja 24 sata.

18.14 Jak vjetar ponovno je stvarao probleme u Zagrebu, a kako javlja Radio Sljeme vjetar podignuo krov Crkve sv. Petra u Vlaškoj.

  • +10
Nevrijeme u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Ivana Nobilo

18.12 Snažna nevera poharala je istarski Novigrad. U samo 15 minuta oborio je oko 150 do 200 stabala, uništen je kamp Sirena, štete su i na kampu Laguna, oštećeni su brojni automobili i kamp kućice, stabla su u gradu pala na crkvu, parkovi su uništeni. >> Cijeli članak <<

17.58 Županijski centar Zagreb zaprimio je više od 300 dojava građana o posljedicama nevremena praćenog jakom kišom i vjetrom na području Zagreba i Zagrebačke županije. Dojave su se većinom odnosile na srušena stabla, ispumpavanja, kvarove na električnim i telekomunikacijskim vodovima te veću količinu vode na cestama.

17.50 Jak vjetar ponovno je rušio drveće u Zagrebu.

17.49 Snažno nevrijeme zahvatilo je u petak oko 16 sati šire riječko područje te je vjetar srušio mnogo stabala i grana. Velika količina kiše u Rijeci izbila je šahte pa su se ulicama slijevale bujice. Vjetar je raznosio spremnike za otpad, tako da je promet u dijelovima grada onemogućen ili jako otežan.

  • +9
Olujni vjetar srušio je stablo na cestu u Rijeci Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

17.33 Nevrijeme koje je u petak poslijepodne kratkotrajno prohujalo i središnjom Istrom nije uzrokovalo veće štete ili teže posljedice po ljude. Jak vjetar i intenzivna kiša, ali sve je bilo gotovo u nekih 20-30 minuta.

'Intervencije su se uglavnom sastojale od pada stabala, a najveća šteta je bila u krugu pazinskog Doma zdravlja gdje je stablo palo na ambulantno vozilo tako da je ondje nastala značajna materijalna šteta. Od ostalog mogu spomenuti da su pali žlijebovi na jednoj zgradi, a ostalo su grane sa stabala koje su srušene u nekim dijelovima grada,' saznaje Glas Istre od zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Pazin Vjekoslava Valente.

17.30 Nevrijeme koje je prošlo Istrom donijelo je i snažan vjetar koji je čupao drveće. Pogledajte kakve je posljedice ostavio u Poreču i Umagu.

17.20 Na kontejnerski terminal u Rijeci pao dio dizalice s broda koji je bio privezan uz obalu, nema ozlijeđenih osoba, javlja Ravnateljstvo civilne zaštite. >> Cijeli članak <<

17.16 Oko 17 sati upaljen je i crveni meteoalarm za Osječku regiju.

Nevrijeme se opet spustilo na Zagreb Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matić/Cropix

17.14 Jedna osoba ozlijeđena je u auto kampu u Novigradu, javlja Ravnateljstvo civilne zaštite.

17.09 Novo nevrijeme u Zagrebu prekinulo je sjednicu Sabora jer je u sabornicu kroz prozore počela nadirati voda.

'Napravit ćemo stanku od 10 minuta samo da zatvorimo sve otvorene prozore', poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

  • +9
Novo nevrijeme praćeno jakom kišom zahvatilo Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

16.39 Kiša je počela padati i u Zagrebu. Netom prije 17 sati počeo je puhati i jak vjetar, no ne te jačine kao u snažnom nevremenu od prije par dana.

Nevrijeme u Zagrebu Izvor: tportal.hr / Autor: Čitateljica tportala

16.37 Prema najavama DHMZ-a u idućim danima možemo očekivati nove pljuskove i grmljavinu u kontinentalnom dijelu Hrvatske dok je istovremeno na području gotovo cijele Dalmacije vrlo velika opasnost od izbijanja požara, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica. Stoga su vatrogasci poslali upozorenje i upute kako se ponašati tijekom nevremena i požara. >> Cijeli članak <<

  • +2
Rijeka: Olujno nevrijeme protutnjalo gradom Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

16.34 Čitateljca nam šalje fotografije posljedica koje je nevrijeme ostavilo u Poreču.

16.29 Oluja je stigla i do Rijeke, gdje je jak vjetar lomio drveće.

16.23 Ravnateljstvo civilne zaštite na Twitteru je objavilo upozorenje za četiri regije koje se nalaze pod crvenim meteoalarmom - Zagrebačku, Riječku, Karlovačku i Gospićku.

16.13 Kod Bala je oko 16 sati počeo vrlo jak pljusak s tučom, a u Umagu jak vjetar je rušio stabla, javlja Glas Istre.

16.06 Nevrijeme je stiglo na zapadnu obalu Istre. Na društvenim mrežama već se šire fotografije ogromnog oblaka pred istarskim obalnim gradovima.

Nevrijeme je protutnjalo i središnjom Istrom.

Riječka regija meteorološki obuhvaća cijelu Istru, Kvarner i Podvelebitski kanal s otocima. Očekivano grmljavinsko nevrijeme praćeno je olujnim vjetrom, obilnijom oborinom te tučom, oglasio je DHMZ. Crveni alarm za Zagreb oglašen je naknadno, prije 16 sati.

Reagiralo je i Ravnateljstvo civilne zaštite RH, napominjući da olujno nevrijeme dolazi iz sjeverne Italije prema Istri i Kvarneru te se uskoro očekuju jaki i olujni udari vjetra, lokalno tuča i obilna kiša. Na snazi je za danas izdano i narančasto upozorenje DHMZ-a za iznimno visoku temperaturu za splitsku i dubrovačku regiju.

'Obavezno pratite vremenska izvješća DHMZ-a o mogućim iznenadnim promjenama vremena i upozorenjima vezanim uz jačinu vjetra, opasnost od grmljavinskog nevremena i visinu temperatura te sukladno tome poduzmite mjere samozaštite. Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini i drveću, lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra, tuča te prekidi u aktivnostima na otvorenom i u prometu', poručili su iz Ravnateljstva civilne zaštite.

RTV Slovenije javlja da je u Sloveniju preko Italije stigla nova jaka olujna ćelija, pa je za zapadnu i središnju Sloveniju izdano crveno upozorenje u razdoblju između 14 i 18 sati.

Snažno je nevrijeme pogodilo sjevernu talijansku pokrajinu Lombardiju. Padala je tuča promjera do osam centimetara, a na sjeveroistoku Milana snimljen je tornado. Izvješća o šteti i žrtvama zasad nisu dostupna.

Na zapadu Slovenije crveni alarm je na snazi od 13 do 17 sati, a u središnjem dijelu Slovenije od 13 do 18 sati. Moguće su jake oluje s tučom, snažnim vjetrovima i udarima munja, prenosi RTV Slovenija. Očekuje se da će olujni sustav zahvatiti i područje slovenske Istre, a nad morem u Tršćanskom zaljevu i uz slovensku obalu mogući su jači udari sjevernog vjetra, time i jači valovi na moru.

Jako nevrijeme će se kretati prema istoku i najkasnije u roku od četiri sata prijeći će područje cijele Slovenije.

ARSO (Agencija za okoliš Republike Slovenije) savjetuje građanima da putuju samo u slučaju krajnje nužde.

U gotovo tri tisuće intervencija tijekom saniranja posljedica olujnog nevremena od srijede sudjelovalo je više od osam i pol tisuća vatrogasaca. Najviše su posla imali u Zagrebačkoj i Požeško-slavonskoj županiji te Gradu Zagrebu. Posljedice nevremena saniraju se u čak 14 županija.

  • +23
Nezapamćeno nevrijeme u Zagrebu: Vjetar nosio krovove Izvor: Pixsell / Autor: Lovoro Domitrovic/PIXSELL