OZLIJEĐENA JEDNA OSOBA

Posljedice nevremena: Županijski centri zaprimili na stotine poziva

21.07.2023 u 21:16

Bionic
Reading

Županijski centri 112 zaprimili su u petak popodne na stotine poziva građana vezano za posljedice nevremena koje je praćeno jakom kišom i vjetrom u petak popodne zahvatilo više županija rušeći stabla pri čemu je u kampu 'Sirena' u Novigradu ozlijeđena jedna osoba

Olujno nevrijeme zahvatilo je zapadni, sjeverozapadi i središnji dio Istre između 15,30 i 16 sati, a Županijski centar 112 Pazin zaprimio je više od 80 poziva o srušenim stablima i granju na prometnicama, navelo je Ravateljstvo civilne zaštite u pregledu po županijama. Uslijed pada više stabala u autokampu 'Sirena' u Novigradu ozlijeđena je jedna osoba, a po dolasku HMP naknadno je zatražena pomoć za još pet osoba u kampu.

Na području Umaga, Novigrada, Poreča, Motovuna i Pazina zaprimljeno je 10-ak poziva o srušenim i nagnutim električnim i telefonski stupovima te nekoliko dojava o stablima srušenima na parkirana osobna vozila u Umagu te jedan pad stabla na kuću u Umagu.

U Pazinu su oštećene dvije kuće s kojih su vjetrom odneseni crjepovi oštetili parkirana vozila. Jedno stablo srušilo se na pružnom prijelazu u Pazinu. U Poreču u Zelenoj laguni dogodili su se problemi s jedrilicom pri pristajanju u lučicu.

U Puli su poteškoće u prometu stvarali otvoreni poklopci šahtova za odvodnju na prometnicama. Zaprimljeno je 10-ak dojava o srušenim stablima na prometnice te parkirana vozila na rivi.

Oštećena vozila, krovovi i električni stupovi; izletnički brod kod Cresa ostao bez pogona

U olujnom nevremenu koje je zahvatilo Primorsko-goransku županiju, Županijski centar 112 Rijeka zaprimio je više desetaka dojava o srušenim stablima i granju na prometnicama.

Na području grada Rijeke zabilježene su 42 dojave koje su najviše odnosile na srušena stabla, no zabilježeni su i oštećeni krovovi te automobili. Na području Opatije, Volovskog, Matulja, Kastava, Delnica, Lokva zaprimljeno je 10-ak dojava koje su se odnosile najviše na pad stabala, oštećenja stupova električne energije te nekoliko oštećenih vozila.

  • +2
Rijeka: Olujno nevrijeme protutnjalo gradom Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Prema informacijama Nacionalne središnjice za spašavanje na moru, brod Lučke kapetanije 'Sveti Vid' uzeo je u tegalj izletnički brod koji je ostao bez pogona kod otoka Cres i tegli ga u luku Cres. Brodica koja je zapela u kanalu kod naselja Smokvice Krmpotske je spašena. U oba ova slučaja nije bilo ozlijeđenih osoba.

Na kontejnerskom terminalu Brajdica u Rijeci otkinuo se dio velike kontejnerske dizalice s kontejnerskog terminala i naslonio se na privezani brod. Zbog poremećaja u radu trafostanice Matulji bez električne energije je 450 korisnika, a otklanjanje je u tijeku. Zbog srušenog stabla na pruzi, u prekidu je putnički željeznički promet na relaciji Rijeka – Opatija – Matulji.

  • +48
Posljedice novog nevremena u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

ŽC 112 Zagreb zaprimio više od 300 dojava

Područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije (posebice Zaprešić, Dugo Selo, Samobor, Sveta Nedjelja) nevrijeme je zahvatilo oko 16,40 sati pri čemu je ŽC 112 Zagreb zaprimio više od 300 dojava građana koje su odnosile na padove stabala, nestanak struje te ispumpavanje vode.

Područje Bjelovarsko-bilogorske županije pogodilo je grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim vjetrom i kišom oko 17,35 sati, a zabilježeno je 50-ak poziva građana, najviše s čazmanskog područja o urušenim borovima i stablima, štetama na električnim vodovima te oštećenim krovištima. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama.

  • +9
Olujni vjetar srušio je stablo na cestu u Rijeci Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Županijski centar 112 Slavonski Brod zaprimio je 10-ak dojava građana o oštećenim krovovima, najviše u općini Oriovac. Na području Virovitičko-podravske županije koju je nevrijeme zahvatilo oko 18,20 sati bilo je 9 dojava građana koje su se odnosile na pad stabala te kvar na željezničkom prijelazu pri udaru groma. Područje Osječko-baranjske županije oko 18,38 sati zahvatilo je nevrijeme, pri čemu je ŽC 112 Osijek imao nekoliko desetaka dojava zbog pada stabala na prometnice i javne površine.

Županijski centar 112 Vukovar zaprimio je veći broj poziva zbog intenzivne kiše i jakog vjetra koji je nosio krovove i lomio stabla. Grom je udario u kuću, olujni vjetar polomio je šator s moto susreta, a uslijed jake kiše i vjetra dogodilo se slijetanje automobila u kanal. Obaviještene su sve nadležne službe.