RANKO KRIVOKAPIĆ

'Crnu Goru ugrožava velikosrpski nacionalizam'

18.10.2011 u 09:51

Bionic
Reading

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić smatra da Crnu Goru ugrožava velikosrpski nacionalizam te da je to problem koji postoji već jako dugo na razini institucija

'Taj problem postoji posljednjih 130 godina, ako ne i dulje, na razini institucija', rekao je u ponedjeljak Krivokapić odgovarajući na pitanja novinara tijekom posjeta predsjednika Sabora Luke Bebića Crnoj Gori.

Riječ je o velikosrpskom nacionalizmu koji se proizvodi u Beogradu kroz medije, prosrpsku oporbu i Srpsku pravoslavnu crkvu, rekao je. U službenim dokumentima Vlade Srbije i ostalih srpskih institucija, rekao je, 'i dalje je prisutan velikodržavni koncept', koji ne gleda blagonaklono na crnogorsku nezavisnost.

Beograd 'svoje nacionalističke ciljeve prema Crnoj Gori sada želi ostvariti preko medija, prosrpske oporbe i Srpske pravoslavne crkve'.

Bebić je rekao da je Hrvatska u prošlosti imala 'ratni sukob sa Srbijom', ali da Zagreb želi dobre odnose s Beogradom.

'Mi događaje u ratu nećemo niti smijemo zaboraviti. Ali nećemo ni živjeti u prošlosti, nego ćemo težiti tome da gradimo odnose na načelima uzajamnog poštovanja', rekao je Bebić.

Hrvatska podupire europske aspiracije Srbije, dodao je.

'Mi podupiremo put Srbije u Europsku uniju, uz međusobno poštovanje', rekao je predsjednik Sabora.