STOP ČETNICIMA

Crnogorski ministar unutarnjih poslova zabranio Ravnogorski pokret

15.05.2019 u 22:34

Bionic
Reading

Crnogorski potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Duško Marković zabranio je u ponedjeljak djelovanje nevladine organizacije Ravnogorski pokret, navodeći kako je njezin rad u suprotnosti s crnogorskim ustavom

Ravnogorski pokret registriran je 18. travnja ove godine u crnogorskom MUP-u, ali je Marković istaknuo kako je rješenje o upisu doneseno bez saznanja rukovoditelja ministarstva unutarnjih poslova, javlja Radio Slobodna Europa.

Marković je dodao kako je registriranje Ravnogorskog pokreta izazvalo oštre reakcije javnosti te da je pokrenuta inicijativa da se zabrani njegovo djelovanje. Pritom je naglasio kako je u rješenju navedeno da je djelovanje pokreta suprotno ustavu jer 'zastupa i zagovara ideologiju koja predstavlja opasnost po nezavisnost, suverenost i ustavno uređenje Crne Gore, što izaziva opasnost po javni mir, poredak i moral'.

Inicijativu za zabranu rada Ravnogorskog pokreta formalno je pokrenula nevladina Građanska alijansa koja smatra kako je riječ o 'nacionalističkom pokretu koji promovira nacionalnu mržnju i zastupa ideologiju što je tijekom Drugog svjetskog rata pobila tisuće ljudi i koju je kao takvu država proglasila fašističkom'.

'Budući da država Crna Gora nije abolirala ni lustrirala četnički pokret, njihova registracija, odnosno njihovo djelovanje je suprotno crnogorskom ustavu pa u skladu s tim podnosimo ovu inicijativu', stoji u priopćenju Građanske alijanse o zabrani rada ovog pokreta.

Ravnogorski pokret osnovao je u srpnju 1941. četnički vođa Dragoljub Draža Mihailović na Ravnoj Gori, a njegov politički program predstavlja ekstremnu varijantu velikosrpskih pretenzija.

Prema tom programu, ondašnja Jugoslavija trebala se preurediti po rigidnom velikosrpskom programu, uz oslanjanje na apsolutističku kraljevsku vlast, dok je unutar tadašnje Jugoslavije trebalo izvršiti etničko čišćenje ogromnih razmjera kako bi se uspostavila Srbija u maksimalnim granicama.

Hrvati su, prema tom programu, proglašeni krivcima za poraz u travanjskom ratu 1941., kao i kolektivnim krivcima za zločine ustaša. Uz Hrvate, akcije sustavnog terora bile su osobito usmjerene protiv muslimana u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, kao i protiv komunista i njihovih simpatizera.