nema labavo

Crnogorci hapse zbog šetnje po plažama u vrijeme koronavirusa

09.04.2020 u 20:36

Bionic
Reading

Crnogorska policija privela je pet osoba u četvrtak, prvog dana primjene novih vladinih mjera u suzbijanju epidemije koronavirusa, zabrani šetnje plažama i zadržavanja na javnim površinama više od jedne osobe

Privedeni su osumnjičeni da su počinili kazneno djelo nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti

„Dvije osobe zatečene su u šetnji obalom Morače u Podgorici, a na javnoj površini ispred jednog ugostiteljskog objekta zatečene su zajedno tri osobe”, priopćila je crnogorska policija.

Ranije u četvrtak privedene su osobe u kršenju zabrane sportskih i rekreativnih aktivnosti na javnim površinama jer su "zatečene kako vježbaju na spravama u parku“, priopćeno je.

Crnogorski premijer Duško Marković u obraćanju naciji rekao je da se Crna Gora uspješno nosi s epidemijom „koja je ugrozila i paralizirala čitav svijet“, a to potvrđuju i analize svih domaćih i međunarodnih institucija.

No upozorio je da manji broj neodgovornih ljudi „može ugroziti ciljeve koje je država postavila i tako poništiti žrtvu, odgovornost i patriotizam ogromne većine građana“. 

 „Zbog toga, disciplina mora biti nametnuta svima koji nisu poštovali naredbe i naputke. Radi nas samih, naše djece, naših porodica. Zato institucije za provedbu zakona moraju idućih dana biti odlučne i dosljedne kao nikada do sada“, priopćio je Marković.

Crnogorsko ministarstvo pravosuđa priopćilo je da je kazneno gonjenje pojedinaca koji krše vladine mjere utemeljeno na Ustavu i zakonima Crne Gore.

Pošto je bila obaviještena da je prethodnih dana vidno povećan broj građana na ulicama crnogorskih gradova, vlada je postrožila mjere zaštite od epidemije koronavirusa, pa je zabranila prisustvo i zadržavanje na svim javnim površinama više od jedne osobe, osim djece mlađe od 12 godina.

Nadalje, zabranila je svako zadržavanje građana na plažama i izletištima, a na snazi je i zabrana sportskog ribolova na rijekama i moru.   

Ranijim mjerama zabranjeno je napuštanje domova radnim danima nakon 19 sati navečer te subotom od 13 i nedjeljom od 11 sati. Također, nije dopušteno okupljanje u stambenim jedinicama, osim osoba koji žive u zajedničkom domaćinstvu.

Do sada je više od 200 osoba kazneno procesuirano ubog kršenja ovih vladinih mjera.   

U Crnoj Gori je od 17. ožujka kada je zabilježen prvi slučaj do danas potvrđeno 252 slučaja zaraze covidom-19, a od posljedica zaraze koronavirusom umrle su dvije osobe.

Broj novozaraženih koronavirusom u Crnoj Gori u stalnom je padu od 3. travnja kada je zabilježen najveći broj slučajeva pobola u jednom danu – 37.