žarište-sarajevo

Crni dan u BiH; deset ljudi preminulo, 165 zaraženo koronavirusom

03.08.2020 u 13:13

Bionic
Reading

Deset osoba umrlo je u Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata od posljedica zaraze koronavirusom, a kod još 165 potvrđena je zaraza, izvjestili su u ponedjeljak entitetski zavodi za javno zdravstvo

U Federaciji BiH testirano je 627 uzoraka pri čemu je zaraza virusom SARS-CoV-2 potvrđena u 125 slučajeva. U Republici Srpskoj testirali su 586 uzoraka a zaraza je potvrđena kod 40 osoba.

Najveće žarište i dalje je područje Sarajeva gdje su od nedjelje otkrivene još 52 zaražene osobe. U glavnom gradu BiH od izbijanja epidemije tako je do sada registrirano više od 2200 slučajeva zaraze što je oko 18 posto od ukupnog broja u cijelom državi.

Drugo najveće žarište je Banja Luka s nešto više od 1200 slučajeva zaraze potvrđenih od ožujka.

Zbog konstantnog dvoznamenkastog broja novozaraženih koje Sarajevska županija bilježi na dnevnoj osnovi već gotovo mjesec dana županijski je krizni stožer naložio provedbu strogih mjera nadzora poštivanja mjera epidemiološke zaštite.

Iz stožera su najavili kako će policija i inspekcije pojačano kontrolirati nošenje zaštinih maski te kažnjavati one koji ne poštuju tu obvezu.