rijeke migranata na granici eu-a

Crne prognoze: Čak i konflikt manjih razmjera u Ukrajini dovest će u Slovačku desetke tisuća izbjeglica

26.01.2022 u 10:57

Bionic
Reading

Rijekama migranata na granicama Europske unije uskoro bi se mogli pridružiti državljani Ukrajine. Čak i konflikt manjih razmjera dovest će u Slovačku desetke tisuća izbjeglica, prognozirao je tamošnji ministar obrane Jaroslav Naď nakon sastanka Vijeća sigurnosti u utorak. Ako situacija u Ukrajini eskalira i ostvari se najgori scenarij, Prag je ponudio Bratislavi pomoć na slovačko-ukrajinskoj granici, piše Euractiv

Slovački šef diplomacije Ivan Korčok kazao je u ponedjeljak da SAD i Europska unija neće moći prihvatiti određene zahtjeve Moskve te je konflikt pred vratima. Bratislava je već pripremila tri strateška dokumenta, među kojima je i tzv. migracijski plan. Iako taj dokument trenutno nije javno dostupan, ministar Naď najavio je da će svi Ukrajinci koji stignu u Slovačku dobiti izbjeglički status, piše Euractiv, dodajući da još nije sasvim jasno kako će Slovaci osigurati granicu s Ukrajinom, ali zato bi mogli uskočiti Česi.

'Zaštita vanjske granice šengenskog prostora naš je zajednički prioritet. Ako je slovačka strana zainteresirana, Češka Republika i češka policija zasigurno su spremni', rekao je češki ministar unutarnjih poslova Vít Rakušan u utorak u društvu slovačkog kolege Romana Mikuleca.

Rakušan je dodao da ne želi plašiti javnost, no ako sukob eskalira, morat će 'adresirati situaciju zajedno od prve sekunde'. Češki mediji podsjećaju na raniju izjavu tamošnje ministrice obrane Jane Černochove, a koja je poručila da Prag ima moralnu obavezu primiti izbjeglice iz Ukrajine u slučaju konflikta već i zbog velike ukrajinske manjine u Češkoj. To bi se, pretpostavlja ministrica, odnosilo prvenstveno na žene i djecu jer bi 'borci željeli poslati svoje voljene na sigurno'.

'Moramo se boriti za demokratske zemlje koje poput nas imaju pravo odlučiti gdje žele pripadati, poput Ukrajine i Gruzije. Ukrajinci su danas u situaciji u kojoj smo mi bili nakon 1989.', rekla je Černochová.

Slovačko Vijeće sigurnosti sastaje se i danas, a njegovi članovi dobit će potpun vojni i obavještajni brifing kako bi se upoznali s obrambenim planovima. Slovačka je već odbila nekoliko zahtjeva Moskve u kontekstu aktualne krize, piše slovački Spectator. Iako se Korčok slaže s Naďom da je situacija iznimno ozbiljna, on smatra da je još moguće diplomatsko rješenje. 'Ovo je najozbiljnija situacija u posljednjih 30 godina, ali nije nerješiva', rekao je Korčok, potvrđujući da postoji prijetnja od konflikta.

Ukrajinski vojnici na fronti Izvor: EPA / Autor: ANATOLII STEPANOV

Naď kaže da se na istočnoj granici Ukrajine nalazi oko 130.000 ruskih vojnika i to s vojnom opremom koja 'nije samo obrambenog karaktera'. Tehnologija je takvog dosega da omogućuje Rusiji uplitanje u slovački teritorij, kazao je ministar, dodajući da se to odnosi na projektile i protuzračnu obranu.

'Usudio bih se reći da je za europski kontinent ovo možda i najgora situacija od kraja Drugog svjetskog rata', naglasio je Naď. Najavio je da će u slučaju izbijanja rata migranti iz Ukrajine dobiti status ratnih izbjeglica. Ministri vanjskih poslova Češke, Slovačke i Austrije najavili su posjet 'prvoj liniji' potencijalne bojišnice u Ukrajini 7. veljače. 'Želimo izraziti punu podršku našim ukrajinskim prijateljima', rekao je češki šef diplomacije Jan Lipavský.

Češka vlada trebala bi danas odobriti pomoć Kijevu u vojnoj opremi. Idućeg tjedna dodatna pomoć razmotrit će se sa zapovjednikom ukrajinskih oružanih snaga, koji će posjetiti Prag. Podsjetimo, čelnici zapadnih zemalja u utorak su pojačali pripreme za moguću rusku vojnu akciju u Ukrajini dok se odvijaju pregovori o zalihama energenata, a američki predsjednik Joe Biden prijeti da će razmotriti uvođenje izravnih sankcija ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Napetosti su i dalje visoke nakon što je NATO rekao da stavlja svoje snage u stanje pripravnosti i šalje u istočnu Europu još brodova i borbenih zrakoplova kao odgovor na rusko gomilanje vojske uz granicu s Ukrajinom, izvještava Hina. Rusija, koja niječe da planira napad, objavila je da prati stanje s 'velikom zabrinutošću'. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ponovio je izjavu Moskve da krizu izaziva djelovanje SAD-a i NATO-a, a ne rusko gomilanje vojske.