SASTANAK NA KSAVERU

Crkva tvrdi da je uvijek bila otvorena za nadzor financija

20.04.2012 u 22:06

Bionic
Reading

U sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu danas je održan sastanak Biskupske komisije HBK-a za odnose s državom i predstavnika Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade RH na kojem se razgovaralo o aktualnim temama, a iznesena su i pojašnjenja stavova dviju strana o pitanjima kao što su Prijedlog zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, mjesto vjeronauka u školskoj nastavi, te važnost spomena na žrtve ratnih i poratnih stradanja tijekom novije hrvatske povijesti, priopćeno je iz HBK

'Obje strane su se usuglasile da se u međusobnoj komunikaciji, kao i u javnim istupima, mora biti odmjeren, poštujući različitost mišljenja', navodi se u priopćenju.

Kao središnja točka sastanka, navodi HBK, razmotreno je stanje provedbe Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske te definiranje predmeta i metoda rada Mješovitih povjerenstava na daljnjoj provedbi tih Ugovora, a u otvorenom razgovoru i ozračju suradnje, priopćeno je, članovi Komisija zadržali su se na aktualnim točkama koje se tiču pravnoga okvira međusobnih odnosa, tematskih cjelina odgoja i kulture, gospodarskih pitanja te položaja Vojnoga ordinarijata u RH.

Glede pravnih pitanja u središtu je bilo usklađivanje pravnih sustava Crkve i države, odnosno prepoznavanja statusa pravnih osoba Katoličke Crkve.

Što se tiče područja kulture, na prvome je mjestu bilo pitanje školskih ustanova, odnosno, djelovanja katoličkih škola te prisutnosti vjeronauka i njegove izvedbe u javnim školama. Također, uočena je nužnost veće koordinacije u odnosu prema očuvanju i obnovi kulturalnih dobara i povezivanja radi ostvarivanja zajedničkih projekata i korištenja za to namijenjenih fondova EU.

'Jasno je naglašeno da je Crkva uvijek bila i jest otvorena za nadzor od strane mjerodavnih državnih tijela transparentnosti namjenskoga trošenja proračunskih sredstava. Crkvi je do toga stalo i zbog iznošenja istine o financiranju i korištenju novca iz Državnog proračuna. Svjesni naslijeđenih i sadašnjih poteškoća koje se tiču povrata i naknade oduzete imovine izneseni su stavovi i iskrena želja da se nastave započeti razgovori', stoji u priopćenju.

Dodaje se da su Komisije za svako od navedenih pitanja, kao i drugih koji se tiču četiriju Ugovora, odlučile uspostaviti radna tijela koja bi jamčila stručan pristup i promicanje učinkovite suradnje.


'Komisije su ocijenile ovaj prvi sastanak iznimno korisnim izražavajući nadu da će se i na ovoj i na drugim razinama i u budućnosti razgovarati s jednakom otvforenošću u traženju općega dobra', stoji u priopćenju.

Biskupsku komisiju HBK-a za odnose s državom čine zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Bozanić kao njezin predsjednik, te nadbiskupi ostalih nadbiskupija Ivan Devčić, Želimir Puljić, Ante Ivas, Vjekoslav Huzjak, Mate Uzinić, te pomoćni zagrebački nadbiskup Ivan Šaško i generalni tajnik HBK-a i tajnik Komisije Enco Rodinis

Sastanku su u ime Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade RH nazočili njezin predsjednik, ministar pravosuđa Orsat Miljenić, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, ministar zdravlja Rajko Ostojić, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH Tomislav Saucha, te tajnik Komisije Franjo Dubrović. Osim nazočnih na sastanku, u Državnoj komisiji još su i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, ministar uprave Arsen Bauk, te ministar financija Slavko Linić