REAKCIJE NA 'NEJASNOĆU'

Crkva opet zamagljuje svoj odnos s ustaškom prošlošću

28.08.2015 u 16:03

Bionic
Reading

Izjavu zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića kako pozdrav 'Za dom spremni' ulazi u područje dvoznačnosti i nejasnoće, povjesničar Hrvoje Klasić i naš prvi veleposlanik pri Svetoj Stolici Ivica Maštruko označili su kao pokušaj da se zamagle povijesne činjenice i da podrška najsramnijem razdoblju hrvatske povijesti

Izjavu zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića o peticiji za uvođenje pozdrava 'Za dom spremni' u službenu uporabu u Oružanim snagama RH, a koja je danas poslana medijima iz Tiskovnog ureda Hrvatske biskupske konferencije, za tportal prokomentirali su povjesničar Hrvoje Klasić Ivica Maštruko, sociolog religije i prvi hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici, koji su Puljićev zaključak kako 'pozdrav 'Za dom spremni' ulazi u područje dvoznačnosti i nejasnoće' označili neracionalnim stavom i pokušajem da se zamagle povijesne činjenice.

'Jedino nedvosmisleno u cijelom slučaju ustaškog pozdrava jest odnos Crkve pri suočavanju s prošlošću, prije svega s vlastitom, budući da ne postoji ni jedan relevantan stručnjak s područja povijesti koji bi taj pozdrav stavio u kontekst nejasnoća. Čudi me da nadbiskup izjave povjesničara ne smatra relevantnima, već relevantnost kada je u pitanju ustaški pozdrav traži među nogometašima i pjevačima', kazao je Klasić, dodajući kako Puljić pokušava zamagliti priču oko pozdrava stavovima za koje nema dokaza.

'Pokušaj rehabilitacije povijesnog razdoblja kojeg se trebamo sramiti'

'Poručio bih nadbiskupu da provjeri čitav niz dokaza koji datiraju iz razdoblja od 1941. do 1945., osobito među katoličkim tiskovinama iz tog doba, iz kojih je jasno vidljivo kako se radi isključivo o ustaškom pozdravu koji je uveden uspostavom NDH. Ne postoje nikakvi povijesnih dokazi da se taj pozdrav koristio u prošlosti, iako se neki, bez ikakva dokaza, pozivaju na stari hrvatski pozdrav', mišljenja je Klasić koji smatra kako se radi o pokušaju rehabilitacije povijesnog razdoblja kojeg se trebamo sramiti.

'Puljićev stav vrijeđa hrvatske znanstvenike, osobito povjesničare i izjednačava ih s amaterima. Ono što me posebice muči jest radi li se o dvoznačnosti u pozdravu ili razdoblju u kojem se on koristio. Zanimljivo je kako kod pojedinih crkvenih velikodostojnika postoji dvoznačnost isključivo u suočavanju s prošlošću pa tako često podržavaju inicijative koje pristižu s krajnje desnice, dok one koje dolaze slijeva u potpunosti isključuju i ignoriraju', zaključuje povjesničar.

Za Maštruka bi, pak, podržavanje ideje o uvođenju pozdrava koje dolazi od nadbiskupa bio posao i 'za psihijatre'. Naš prvi veleposlanik u Vatikanu, naime, smatra kako Puljić, no ne i cijela Hrvatska biskupska konferencija, ovakvom izjavom daje na neki način podršku najsramnijem razdoblju hrvatske povijesti.

'Kod pozdrava 'Za dom spremni' nema nikakvih nejasnoća. Nejasno je jedino tko bi sve imao posla u Puljićevoj predloženoj inicijativi za referendum oko pozdrava. Tu bi, pored povjesničara, sociologa pa i psihologa, naime, bilo posla i za psihijatre', kazao je Maštruko.