IZDANA LOKACIJSKA DOZVOLA

Crkva na Savici bit će veličine Esplanade

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 11.08.2016 13:53
  • Objavljeno 11.08.2016 u 13:53
crkva-usporedba

crkva-usporedba

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Cuvajmo nas park

'Usprkos protivljenju velikog dijela stanovnika Trnjanske Savice, Društva arhitekata Zagreba, Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata te brojnih građana Zagreba, ipak je izdana lokacijska dozvola za gradnju crkve bl. Alojzija Stepinca u parku na Savici', tvrde u Inicjativi Čuvajmo naš park

Dozvola, za sada nepravomoćna, kažu, izdana je u najkraćem mogućem roku, a površina koju zauzima kompleks crkve i župnog dvora s unutarnjim trgom otprilike je jednaka površini bloka hotela Esplanade u Zagrebu.

U Inicijativi navode da je riječ je o kompleksu koji uključuje crkvu s 420 sjedećih mjesta, župni ured, dvije dvorane, ured Caritasa, stanove za župnika, vikara i domaćicu, garaže, spremišta, sanitarije, stubišta i zvonik visine 45,3 metra čiji je vrh 'perforiran radi bolje čujnosti zvona'.

Radi usporedbe, napominju u Inicijativi, blok hotela Esplanade je dimenzija oko 57 x 47 m, a planirani kompleks crkve i župnog dvora s unutarnjim trgom oko 55 x 42,6 metara.

Napominju da je Bandićevoj administraciji bilo potrebno samo dva dana da odgovori na dvjestotinjak zaprimljenih prigovora koji su odbačeni.

'Odbijeni su uz štura ili nikakva obrazloženja koja daju naslutiti da ih nitko nije ozbiljno razmotrio. Napominjemo da se ne radi o tipskom, općenitom prigovoru na predloženu lokaciju crkve već o ozbiljnim prigovorima na proceduru te na sam projekt koje su sastavljali sudski vještaci, pravnici, arhitekti i krajobrazni arhitekti', zaključuju u Inicijativi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!