BLAĆENJE VELIKODOSTOJNIKA

Crkva ekskomunicirala Dodikove kritičare

07.04.2009 u 11:37

Bionic
Reading

Dvojica aktivista nevladinih organizacija iz Trebinja, poznatih po suprotstavljanju politici predsjednika vlade Republike Srpske Milorada Dodika, privremeno su isključena iz pravoslavne crkve zbog svog javnog djelovanja, prenijeli su u utorak lokalni mediji u Bosni i Hercegovini

SARAJEVO - Bizaran slučaj upletanja Crkve u politička pitanja potvrđen je odlukom crkvenog suda eparhije Zahumsko-hercegovačke, koji je u ponedjeljak odlučio da se Nikola Sekulović i Blažo Stevović "zbog necrkvenog djelovanja" izopće iz Crkve.

Sekulović je predsjednik organizacije "Pokret za Trebinje", dok je Stevović na čelu "Lige za zaštitu privatne svojine i ljudskih prava" te član Vijeća za borbu protiv korupcije za područje Trebinja.

Kaznu privremene ekskomunikacije crkveni sud im je izrekao zbog "klevetničkog djelovanja u pisanim i elektronskim medijima i blaćenja crkvenih velikodostojnika, svećenstva i naroda" s obzirom da su dvojica aktivista kroz nevladine organizacije upozoravali na kriminalnu spregu Dodikove vlasti i vladike Grigorija koji stoji na čelu eparhije Zahumsko-hercegovačke..

Njima je za sada zabranjen ulazak u crkve i sudjelovanje u vjerskim obredima, a također im je zaprijećeno kako će trajno biti isključeni iz Crkve "nastave li i dalje sa svojim otpadničkim djelovanjem".

Obojica su bila pozvana pojaviti se na saslušanju pred crkvenim sudom, što je Sekulović odlučno odbio, dok se Stevović odbio pokajati za grijehe koje mu je crkva pripisala.

"Teško je naći ovakve primjere u suvremenoj povijesti", izjavio je odvjetnik Duško Tomić, pravni zastupnik ekskomuniciranog dvojca.

On je sarajevskom "Oslobođenju" kazao kako je potpuno nejasno zašto vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, koji stoji iza ovog suđenja, nije pokrenuo građansku parnicu zbog klevete ako se već drži da su ga aktivisti nevladina sektora uvrijedili svojim izjavama objavljenim u medijima. Tomić ističe kako je nejasno i to u ime kojega naroda crkveni sud sudi pojedincima.

Odvjetnik je najavio podnošenje priziva višem crkvenom sudu te je kazao kako je uvjeren da će taj spor na kraju i dobiti.

Nevladine organizacije u kojima djeluju Sekulović i Stevović ranije su upozoravale kako općinske vlasti Trebinja, koje u cijelosti kontrolira Dodik, uz potporu i suradnju vladike Grigorija, provode pljačku javnih dobara.

"Očevidno je u pitanju politički čin i zloporaba Crkve za račun obrane politike Milorada Dodika i vladike Grigorija, koji su se očevidno uplašili svjetovnog suda gdje bi mogli zajedno odgovarati za mnoge kriminalne postupke i pranje novca", stoji u priopćenju koje je ovim povodom objavila Liga za zaštitu privatne svojine.