NA KAPTOLU BIJESNI

Crkva će tražiti referendum o potpomognutoj oplodnji

06.07.2012 u 22:40

Bionic
Reading

Katolička crkva kreće u ofenzivu protiv Vladina prijedloga Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, a sve su glasnije najave da će tražiti raspisivanje referenduma

Točnije, udruge 'I ja sam bio embrij' i 'Vigilare' najavile su konferenciju za medije na Kaptolu, na kojoj će prvi put sudjelovati i jedan biskup, mons. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački koji je već žestoko kritizirao vladajuće zbog tog zakona, piše Vecernji.hr. Uz njega će biti i predstavnik Islamske zajednice, s kojom Crkva odlično surađuje u tom pitanju, te predstavnici liječnika i političkih stranaka. Crkva najviše zamjera Vladi što je u drugo saborsko čitanje uputila prijedlog zakona neposredno uoči ljetne stanke.

'Aktualna vlast ne želi čuti da se većina građana, među kojima brojni stručnjaci i znanstvenici, protivi zakonu koji gazi temeljna ljudska prava, od kojih je prvo pravo na život od začeća. Vlasti očito ništa ne znači što je već više od 130.000 građana potpisalo Deklaraciju protiv donošenja prijedloga Zakona o MPO-u', kaže Krešimir Miletić, koji je na čelu inicijative 'I ja sam bio embrij'.
O zakonu će se u ponedjeljak izjasniti i hrvatski biskupi koji će se okupiti na izvanrednom zasjedanju.