AVANTURA ŽIVOTA

Cresani kreću na ekspediciju od 7 milja

05.11.2016 u 16:47

  • +5

Ekspedicija 7 milja

Izvor: Promo fotografije / Autor: Privatna arhiva Oskar Piljek i Ivan Saganić

Bionic
Reading

Trinaest zemalja, jedanaest tisuća kilometara, dva kontinenta za šest mjeseci na biciklima. Zvuči nemoguće, ali Cresani Oskar Piljek i Ivan Saganić uvjereni su da je to ostvarivo. Đir oko Mediterana iskoristit će za snimanje dokumentarnog filma i iako su im roditelji zabrinuti, jer veći dio puta planiraju spavati na otvorenom, njih dvojica jedino žele to da ih zdravlje posluži

Hoće li na putu biti pola godine ili koji mjesec dulje, nije im, kažu, presudno jer vremena imaju, a i sam projekt nije sportskog, odnosno natjecateljskog karaktera. Ideja ekspedicije 7 milja, kako su je nazvali, je upoznati i što bolje doživjeti destinacije kroz koje će putovati. U avanturu života na dva kotača planiraju krenuti najvjerojatnije u ponedjeljak, ako ih vrijeme posluži.

'Ne bismo se smočili baš prvi dan - prognoza je očajna za idući tjedan pa ćemo čekati prvi suhi dan', kroz smijeh nam pojašnjava Ivan.

I dok Oskar iza sebe ima prošlogodišnju vožnju biciklom od Cresa do sjevera Grčke, Ivanu je ovo prvo putovanje tog tipa.

'Na ideju smo došli za boravka na Šri Lanci. Bavili smo se mišlju što bismo mogli učiniti i zapravo je prvotna ideja bila da idemo biciklima do Sumatre, ali smo od toga odustali i odlučili smo ipak biti malo racionalniji i realniji', smijući se kazao je Ivan.

Nakon Šri Lanke svatko je otišao svojim putem, a Oskar je završio u Indiji. Ondje je, kaže, imao dosta vremena za razmišljanje i donio je odluku da ne želi napustiti svoje hobije. Isprva je ruta oko Mediterana bila planirana na tri mjeseca.

'Onda smo je pomalo produljivali, a kako je kilometraža postajala sve veća, tako smo pomicali i vrijeme. Tako smo došli na jedanaest tisuća kilometara i šest mjeseci, a koji su samo okvirni. Moguće je da će sve dulje potrajati', priznaje Oskar i dodaje da, s obzirom na to da su obojica strastveni surferi, u Maroku, Španjolskoj i Portugalu planiraju uhvatiti vjetar i zajahati valove.


Osim što će pedalirati i razgledavati, 26-godišnji i 27-godišnji Cresani će putem snimati i pisati, a poslije povratka planiraju dokumentarac, putopis i izložbu fotografija. Zbog silne produkcijske, kamperske i životne opreme svaki Giantov bicikl bit će opterećen s još po četrdesetak kilograma.

'Željeli smo za sobom vući i daske za jedrenje, ali smo brzo odustali nakon testiranja. Veći dio puta planiramo noćiti na otvorenom u šatoru, a u prvom dijelu rute kroz sjever Italije više ćemo se osloniti na couchsurfing, ali i na warmshowers, zajednicu koja omogućuje razmjenu smještaja svima onima koji putuju na biciklima', naveo je Ivan.

Uz skroman budžet od svega petnaestak eura dnevno za hranu, preko Sicilije najprije će skoknuti na Maltu, a potom će brodom prijeći na afrički kontinent, u Tunis.

'Tamo ćemo napraviti đir, a onda ćemo nažalost morati na avion za Maroko jer nismo uspjeli dobiti vize za Alžir', kazao je Ivan.

Strah od drumskih razbojnika kod njih, napominju, ne postoji. Više je izražen kod roditelja koji, iako ih podržavaju, sa skepsom gledaju na ekspediciju 7 milja.

'Oni najradije ne bi da idemo. Njihova perspektiva je drugačija. Razumijem ih, ali mi idemo živjeti na taj put. Nema straha od drumskih razbojnika, ali na putu se uvijek može dogoditi svašta', istaknuo je ovaj 26-godišnji friški diplomant Pomorskog fakulteta u Rijeci, a Oskar dodaje kako je najvažnije da ih posluži zdravlje.

'Nikad ne gledam negativno i kao jedinu prepreku na putovanju vidim moguće zdravstvene poteškoće. Zbog toga nećemo forsirati kilometražu. Planiramo dnevno voziti između sedamdeset i sto kilometara. Nećemo se forsirati, posebno u prva dva mjeseca, jer treba u cijeloj priči probiti i neke psihološke granice i ostati mentalno jak', mišljenja je Oskar, momak koji u ljetnim mjesecima s bratom vodi adventure centar na Cresu dok ostatak godine radi kao freelancer.

Iskustvo vožnje po Albaniji i Grčkoj pokazalo mu je da su ljudi uvijek spremni uskočiti ako stvari zapnu i dođe do neočekivanih poteškoća.

'Radimo već na drugim projektima, ali o njima ćemo više govoriti kad odradimo ovaj', zaključio je Oskar