USPJEH LIJEČNIKA

Čovjeku presadili bubreg svinje, živ je mjesec dana nakon operacije

17.08.2023 u 07:01

Bionic
Reading

Liječnici u New Yorku 14. srpnja obavili su operaciju na 57-godišnjem muškarcu koji je bio moždano mrtav te ga uspijevaju održati na životu već više od mjesec dana nakon što su mu izvadili bubrege i jedan zamijenili bubregom svinje

Svinjski bubreg funkcionira i 32 dana nakon transplantacije na moždano mrtvome muškarcu koji nema izgleda za oporavak, a to je najdulje razdoblje u kojemu ljudski organizam nakon ovakve operacije nije odbacio životinjski organ, objavio je u srijedu američki znanstveni tim koji je operaciju izveo, pišu američki mediji.

Respirator održava rad srca 57-godišnjeg Mauricea Millera kao i funkcioniranje ostalih organa, a svinjski bubreg proizvodi urin i ostale uobičajene nusprodukte.

U ovome eksperimentu životinjski organ još uvijek je funkcionalan u tijelu čovjeka, čak i klinički mrtvoga, i to je daleko najdulje postignuto vrijeme, ističu liječnici.

Stručnjaci su koristili bubreg genetski modificirane svinje kako bi spriječili da ga ljudsko tijelo prepozna kao strani objekt i odbaci.

Dr. Robert Montgomery, koji vodi NYU Langone Transplant Institute, izrazio je nadu da će ovim zahvatom pokazati kako bubreg može uspješno funkcionirati i kod moždano mrtve osobe.

Nada se i da će time utrti put mogućnosti da Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobri klinička ispitivanja i na živim ljudima.

"Sada smo stekli puno bolji osjećaj o tomu kako izgleda kada svinjski bubreg zamijeni sve funkcije ljudskoga. FDA nam uvijek o tomu postavlja pitanja", rekao je. 

Montgomeryjev tim s NYU Langonea i skupina liječnika sa Sveučilišta Alabama u Birminghamu ranije su dokazali da svinjski bubreg može funkcionirati u tijelu moždano mrtve osobe nekoliko dana.

Dr. Montgomery, koji je i sam prošao transplantaciju srca, smatra jako važnim da se pacijentima na listi čekanja osigura što veći broj organa.

"Trenutačno oko 40 posto pacijenata koji čekaju na transplantaciju umre prije nego što stignu na red za operaciju", podsjetio je.