ERWIN BACH

Ovo je muškarac koji je Tini Turner vratio vjeru u ljubav, donirao joj bubreg i ostao s njom do kraja

25.05.2023 u 11:23

Bionic
Reading

Nakon braka sa zlostavljačem Ikeom Turnerom, kraljica rock'n'rolla Tina Turner svoju je pravu sreću pronašla u zagrljaju 16 godina mlađeg Erwina Bacha s kojim je provela čak 38 godina i bila s njim do smrti

Slava, talent i uspjeh Tine Turner nikada nije zasmetao danas 67-godišnjem Erwinu Bachu, niti se on zbog svega osjećao manje vrijedan. On je bio njezina čvrsta stijena tijekom njezinih najsretnijih 38 godina života i bio s njom, u pravom smislu riječi, u dobru i zlu, doniravši joj vlastiti bubreg u travnju 2017. godine kako bi joj spasio život.

Tina Turner uvijek mu je bila zahvalna jer ju je naučio kako voljeti, a da ne izgubi sebe i ono što je, i to nakon što je s Ikeom Turnerom proživjela najgore životne trenutke, jer je njihov brak bio prožet Ikeovim fizičkim i emocionalnim zlostavljanjem.

Svog drugog supruga, izvršnog direktora europske diskografske kuće EMI Erwina Bacha upoznala je na aerodromu u Düsseldorfu 1985. godine, gdje ju je dočekao kako bi joj poželio dobrodošlicu. Oboje su kasnije tvrdili kako je to doslovce bila ljubav na prvi pogled.

'Njezin menadžer Roger Davies zamolio me je da je pokupim na aerodromu', prisjetio se 2021. u dokumentarcu HBO-a o Tini Turner njezin suprug, na što se ona kroz smijeh nadovezala:

  • +7
Erwin Bach Izvor: Profimedia / Autor: SCHNEIDER / / Most Wanted Pictures / Profimedia

'Uistinu je bio zgodan. Srce mi je počelo ubrzano kucati, što je bio znak da su se duše susrele. Ruke su mi se počele tresti i bile su ledene. To je bila ljubav na prvi pogled, a jedino što sam mogla pomisliti je da nisam spremna za to. Trenutak kada sam se zaljubila u svog supruga Erwina za mene je bila još jedna vježba za izlazak iz komfort zone i primanje neočekivanih darova koje ti život pruža.

Dan kada sam upoznala Erwina, na aerodromu u Njemačkoj, bila sam preumorna od leta, preokupirana mislima oko koncertne turneje. Onda sam ga ugledala i istog trena sam osjetila emocionalnu povezanost. Čak i tada sam mogla zanemariti ono što sam osjećala - mogla sam slušati glasove u svojoj glavi koji su mi govorili da tog dana nisam dobro izgledala ili da ne bih trebala razmišljati o romansi, jer ona nikad ne završi dobro.

Tina Turner - Lets Stay Together Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Umjesto toga slušala sam svoje srce. Izašla sam iz granica komfort zone i prioritet mi je bilo upoznati Erwina i taj prvi susret doveo je do duge i lijepe veze i mog jedinog pravog braka.'

No, trebalo je punih 27 godina da Erwin i Tina odluče svoju vezu ozakoniti brakom. Civilna ceremonija održana je na jezeru u Zurichu u Švicarskoj 2013., kada je pjevačica imala 73 godine. Nekoliko dana nakon vjenčanja priredili su raskošnu zabavu u svom švicarskom domu, gdje su se među 120 uzvanika bili i Oprah Winfrey i David Bowie. Više od 70 tisuća crvenih i žutih ruža iz Nizozemske korišteno je za ukrašavanje njihove kuće.

Tina Turner - What's Love Got To Do With It Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Brak je mnoge iznenadio jer njih dvoje nikada nisu davali naznake da im je papir potreban kao dokaz ljubavi. 'Mi kao da smo u braku, samo što nismo hodali do oltara i sve do sada nismo ni osjećali potrebu. Ne treba nam brak da bi bili zajedno. Nekim je ljudima to potrebno da osjete sigurnost, no mislim da ako ste zajedno sretni sa svojim partnerom, papiri nisu potrebni.'

Svoje vjenčanje kasnije je opisivala kao spektakularno, otkrivši kako je sve sama organizirala, iako je samo tri tjedna prije toga doživjela moždani udar. Inače, Bach je priznao je Tinu dva puta zaprosio, no ona ga je odbila. Tri godine nakon vjenčanja dijagnosticiran joj je karcinom crijeva, a onda je ignorirajući liječničke upute ostavila tablete za krvni tlak i odlučila se liječiti homeopatijom, što je na kraju dovelo do toga da su joj počeli otkazivati bubrezi. Upravo joj je suprug tada donirao vlastiti bubreg.

Tina Turner - The Best (Official Music Video) Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'U to doba lista donora u Švicarskoj bila je najniža u Europi, što je značilo da ja sa 75 godina sigurno neću doći na vrh liste čekanja. Počela sam razmišljati o smrti. Ako su mi bubrezi odllučili otkazati i ako je došlo vrijeme da umrem, odlučila sam to prihvatiti. Nije mi bilo strah same smrti, već kako će do toga doći. Jedna od prednosti života u Švicarskoj bilo je i potpomognuto samoubojstvo, koje je tamo legalno, iako si pacijent mora sam ubrizgati injekciju.

Mislim da je tada sve postalo stvarnost za Erwina i on je to proživljavao jako emotivno, nije me želio izgubiti niti ostaviti', pričala je u svojim memoarima Tina Turner dodavši kako joj je suprug tada rekao da ne želi drugu ženu, nakon čega je donio odluku i u travnju 2017. na složenoj operaciji darovao joj bubreg.

  • +20
Tina Turner Izvor: Profimedia / Autor: Buena Vista Pictures/courtesy E / Everett / Profimedia

Unatoč velikoj razlici u godinama, što je u trenutku upoznavanja značilo da je Bach imao 30, a Tina 47 godina, i negativnim komentarima koje su dobivali, njihova ljubav bila je jača od svega. 'Nevjerojatno je da unatoč tome što smo toliko godina bili zajedno, još su uvijek postojali ljudi koji su vjerovali da se Erwin vjenčao sa mnom zbog mog novca i slave.'

2013. Tina Turner odrekla se američkog državljanstva i odlučila živjeti sa suprugom u Švicarskoj u potpunoj anonimnosti.