problemi u vilajetu

Čović: Vlada FBiH ne može se ustrojiti dok se ne ukinu neustavna ministarstva

04.12.2019 u 19:01

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović izjavio je u srijedu kako se nova Vlada Federacije BiH neće moći ustrojiti dok se ne ukinu neustavna ministarstva, te je izrazio očekivanje da će se s bošnjačkim političkim partnerima u nekoliko predstojećih mjeseci postići dogovor o izmjenama Izbornog zakona kako Hrvatima drugi narodi ne bi na izborima nametali političke predstavnike

"Ne može se imenovati nova Vlada Federacije BiH, a da to ne rekonstruiramo. Imamo neustavnih ministarstava koje već desetak godina imaju takav status. To želimo riješiti", rekao je Čović. Pri tome je pojasnio kako dužnosnici HDZ-a BiH razgovaraju s vodećom bošnjačkom Strankom demokratske akcije o rekonstrukciji Vlade FBiH.

Odlukom Ustavnoga suda Federacije BiH po apelaciji tadašnje predsjednice Borjane Krišto (HDZ BiH) neustavnim su proglašena ministarstva kulture, obrazovanja i sporta jer je to isključiva nadležnost županija, a ne Federacije BiH. Unatoč odluci Ustavnog suda FBiH, ta ministarstva godinama nisu ukinuta.

Čović je pojasnio kako bi se umjesto tih resora uspostavila nova ministarstva koja bi se bavila drugim pitanjima. Ranije se najavljivalo da bi jedno od ministarstava trebalo biti posvećeno mladima i demografiji.

Po riječima predsjednika HDZ-a BiH, predstavnici ove stranke sa SDA razgovaraju i o izmjenama Izbornog zakona BiH kako bi se spriječilo da brojniji narodi preglasavaju Hrvate kao što je to bio slučaj sa članom BiH Predsjedništva Željkom Komšićem na posljednjim izborima. Čović je optimističan da je taj cilj moguće ostvariti u sljedećih nekoliko mjeseci.

"Sve što radimo oko Izbornog zakona realno je da riješimo za dva do tri mjeseca", pojasnio je. Sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio je u nekoliko predmeta protiv BiH da se predstavnici manjina ne mogu kandidirati niti ih građani birati na izborima, dok je Ustavni sud BiH u predmetu Bože Ljubića osporio odredbe Izbornog zakona i utvrdio mogućnost zloporaba i preglasavanja prigodom izbora nacionalnih predstavnika u gornji, nacionalni koncipirani Dom naroda.