ŠEF HDZ-a BIH

Čović: Velike sile odlučuju o tome hoće li biti rata u BiH

28.01.2017 u 12:02

Bionic
Reading

Hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović rekao je kako vjeruje da neće doći do novoga rata u BiH i regiji dodajući da o tome ipak odlučuju velike sile

'Bio sam siguran da neće biti rata ni kada se prethodni dogodio. Danas sam puno sigurniji da ga neće biti, no ipak treba reći da o tome ne odlučujemo mi, nego velike sile. A hoće li to dobaciti do nas, nisam siguran da smo im, na sreću, na bilo koji način zanimljivi', rekao je Čović za subotnje izdanje Večernjeg lista BiH.

Dodao je kako je za regiju najvažniji mir oko Srbije i Kosova, a nedavne napetosti između tih dviju država povezao je s izborima u Srbiji. Nije međutim isključio mogućnost režiranog 'događanja naroda' u BiH na proljeće kakvo je bilo 2014. godine.

'Za sada ne vidim te ratne razmjere, ali da se nešto slično može organizirati, u to sam uvjeren. Pripremaju se kojekakve prosvjedne igre ili, kako neki vole reći, 'događanja naroda' od skoro istih aktera koji su to činili prije tri godine', dodao je predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora koji okuplja najvažnije hrvatske stranke u toj zemlji.

Čović je zadovoljan odnosom premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović prema BiH i položaju Hrvata kazavši kako su jako upućeni u zbivanja u toj zemlji neovisno je li u pitanju gospodarska, politička, sigurnosna situacija ili položaj hrvatskog naroda.

Najavio je više susreta koji bi trebali ojačati odnose RH i BiH.