projekt zajedništva

Čović: ohrabrujuća inicijativa premijera i eurozastupnika protiv preglasavanja Hrvata u BiH

26.10.2018 u 15:06

Bionic
Reading

Hrvatski član BiH Predsjedništva i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je u petak ohrabrujućom inicijativu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i svih jedanaest hrvatskih eurozastupnika koji su vodećim europskim dužnosnicima uputili pismo upozoravajući na preglasavanje najmalobrojnijih Hrvata u BiH na posljednjim izborima, čime se po njima narušavaju temelji Daytonskog mirovnog sporazuma

'Vidite koliki je angažman zadnjih sedam dana predsjednika Vlade Republike Hrvatske, stranaka EPP-a. Pogledajte pismo 11 zastupnika u Europskom parlamentu iz Republike Hrvatske bez obzira jesu li liberali, jesu li SDP, jesu li HDZ', rekao je Čović u Orašju.

On je kazao kako su tri vrlo važne političke opcije u Europskom parlamentu upoznate s problemima u Bosni i Hercegovini nakon posljednjih izbora koji prijete destabilizaciji zemlje.

'To su tri političke opcije u Europskom parlamentu i jednoglasno su svi stali iza nas', dodao je Čović. Prema njegovim riječima, za takvu jednoglasnu potporu iz Hrvatske zaslužan je projekt zajedništva ostvaren kroz Hrvatski narodni sabor BiH. Po njemu jedini izlaz iz aktualne krize u BiH leži u izmjenama izbornog zakonodavstva, koje bi zajamčile legitimno predstavljanje triju konstitutivnih naroda na svim administrativnim razinama.

Istaknuo je kako se radi o odredbama odluke Ustavnog suda te predstavlja 'ključni uvjet da država BiH ima stabilan ustroj i stabilno političko funkcioniranje'. Čović je na sastanku sa stranačkim čelništvom u Posavskoj županiji izrazio zadovoljstvo povijesno dobrim izbornim rezultatima stranke te spremnošću svih hrvatskih političkih opcija da se zajednički bore za ostvarenje jednakopravnosti ovoga naroda.

Na posljednjim izborima Čović, za kojega je glasovalo oko 80 posto hrvatskih birača, izgubio je od Željka Komšića kojega je podupro najveći broj četiri puta brojnijih Bošnjaka u Federaciji BiH. Zbog toga je Komšić u svim većinskim hrvatskim sredinama proglašen nepoželjnom osobom, a u Mostaru je organiziran prosvjed na kojemu se okupilo 10.000 prosvjednika.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je zbog preglasavanja Hrvata i izigravanja Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma na sjednici Vijeća Europske unije upozorio na moguće posljedice narušavanja jednakopravnosti triju naroda, što je sastavna odrednica Daytonskog mirovnog sporazuma za tu zemlju.

Jučer je pismo sličnog sadržaja najvišim dužnosnicima Europske unije uputilo je svih jedanaest hrvatskih europarlamentaraca koji dolaze iz redova HDZ-a, SDP-a, IDS-a, HNS-a, HKS-a i dvoje nezavisnih zastupnika.