izmjene izbornog zakona

Čović očekuje Schmidtovu intervenciju, HDZ BiH radi na prijedlogu preustroja Bosne i Hercegovine

19.08.2022 u 15:29

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je u petak očekivanje da će visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt nametnuti izmjene Izbornog zakona što je po njemu uvjet kako bi BiH dobila kandidacijski status s EU, te je najavio kako će ova stranka izaći s prijedlogom za preustroj zemlje

„Ako je visoki predstavnik u zadnja dva mjeseca dva puta intervenirao u Izborni zakon onda očekujemo da taj proces završi do kraja. To je vitalno pitanje opstojnosti BiH“, rekao je Čović na konferenciji za novinare u Vitezu gdje je okončana dvodnevna stranačka klauzura ususret općim izborima u zemlji.

Visoki međunarodni predstavnik Schmidt nametnuo je u posljednjih mjesec i pola u dva navrata tehničke izmjene Izbornog zakona uključujući osiguranje novca za financiranje izbora. U međuvremenu je odustao od političkih reformi što uključuje i provedbu presude Ustavnoga suda BiH u predmetu Bože Ljubića.

Tom se presudom inzistira na prestanku prakse preglasavanja manje brojnih naroda i osiguravanje legitimnog političkog predstavljanja triju konstitutivnih naroda. Čović tvrdi da je izmjena Izbornog zakona izravno povezana sa stjecanjem kandidacijskog statusa BiH s EU do kraja godine. „Ne provesti odluke Ustavnoga suda BiH je nešto najopasnije što se može dogoditi u zemlji. Nama treba izmjena Izbornog zakona i bez toga ne možemo ni zatražiti kandidacijski status“, dodao je.

Potvrdio je kako je nakon Schmidtova poziva da se pokuša postići dogovor u roku od šest tjedana, što istječe sredinom rujna, razgovarao s čelnicima većine bošnjačkih i srpskih političkih stranaka. Po njemu sada u vremenu pred izbore nije realno postići dogovor o izbornoj reformi. Upitan kako će stranke okupljene oko HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora reagirati u slučaju da se ipak Izborni zakon ne promijeni čime bi se otklonila opasnost preglasavanja Hrvata od četiri puta brojnijih Bošnjaka, Čović je naveo kako će ova stranka ponuditi rješenja preustroja BiH što uključuje i teritorijalnu reorganizaciju zemlje.

  • +8
Christian Schmidt Izvor: EPA / Autor: FEHIM DEMIR

„Na tome se radi intenzivno. To znači dati racionalnije rješenje. Kako neki predlažu da ovo bude građanska država oslobođena 'okovima entiteta', legitimno je s naše strane predložiti sukladno ustavima promjenu koja će osigurati takvo nešto“, rekao je Čović. U tri navrata do sada bošnjački birači dominantno su birali Željka Komšića za hrvatskog člana BiH Predsjedništva unatoč tome što su birači iz toga naroda glasovali za drugoga kandidata.

U dva navrata bošnjačke stranke izbacile su iz vlasti ključne hrvatske stranke za koje glasuje najveći broj pripadnika toga naroda. Čović je na konferenciji za novinare izrazio i očekivanje da će HDZ BiH zajedno sa strankama okupljenim oko Hrvatskog narodnog sabora BiH uvjerljivo pobijediti kod hrvatskih birača na izborima zakazanim za 2. listopada ove godine.