'VRIJEME JE ISTEKLO'

Čović o pregovorima u Neumu: Još sinoć mi se činilo da ćemo završiti pregovore, ali ujutro smo sve jasno shvatili

30.01.2022 u 20:30

Bionic
Reading

Treba biti realan, vrijeme je isteklo, rekao je predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović večeras u HTV-ovom središnjem Dnevniku, nakon što su predstavnici hrvatskih i bošnjačkih stranaka u BiH završili višednevne pregovore u Neumu bez konačnog sporazuma. Čović ipak nije isključio mogućnost dogovora te je poručio da će se odazvati na eventualne pozive na sastanak

Čović je rekao da ga raduje da su prvi put dobili u pisanoj formi prijedlog bošnjačkih stranaka oko članova Predsjedništva i oko Doma naroda.

'Ali, nažalost, sve je to kasno, vrijeme je isteklo, mi smo ove stvari trebali završiti krajem prošle godine, produžili smo mjesec dana, tako da je ovaj format pregovora ostao iza nas', rekao je Čović za Dnevnik HTV-a.

Čović je rekao da su ravnateljica pri službi za vanjske poslove Europske unije Angelina Eichhorst, posebni američki izaslanik za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer, ali i svi drugi predstavnici odreda govorili da treba osigurati da i Hrvati trebaju birati svoje legitimne predstavnike.

'Međutim, kad stavimo pojedine modele, odnosno prijedloge i oko Predsjedništva i domova naroda u BiH, primarno Doma naroda Federacije, onda tu imamo jako puno problema', rekao je Čović.

Optimizam izblijedio

Dodao je da je hrvatska strana ponudila vrlo jasne modele, do kraja usklađene s mišljenjima Venecijanske komisije i europskim standardima.

'Meni se činilo i sinoć da ćemo završiti te pregovore, da je sve dobro. Međutim, jutro kad smo počeli pregovarati dalje, onda smo jasno shvatili da predstavnici bošnjačkih političkih stranaka žele napraviti jednu preinaku u tom pristupu, eliminirati konstitutivne narode iz odrednica Ustava u članku 4. i 5. gdje se govori o domovima naroda i predstavništvu, što, naravno, nismo mogli ni pod kakvim uvjetima prihvatiti', poručio je Čović.

Rekao je kako je bio vrlo optimističan, ali da je taj optimizam izblijedio jer nisu uspjeli u šest mjeseci intenzivnih razgovora, iako su se dogovorili, "ako još netko vidi šansu za to - a to svakako ne mogu biti predstavnici SDA i HDZ-a - da sazovu sastanak i da pokušamo u narednih pet-šest dana još jednom sjesti i približiti stavove koji su uistinu blizu".

'Međutim, treba biti realan, vrijeme je isteklo i bojim se da će se dalje samo ići na kojekakve političke kalkulacije', rekao je Čović. Čović je rekao da će se odazvati na svaki od poziva na sastanak, te da se to može učiniti u narednih sedam do deset dana.

'S mnogo manje optimizma nego dosad gledam na takve mogućnosti, tako da moramo tražiti druge alternative i druga rješenja', dodao je.