posjet bruxellesu

Čović: EU će dati kandidacijski status BiH ako izmijeni izborni zakon

29.01.2020 u 12:24

Bionic
Reading

Dužnosnici Europske unije poručili su da BiH može dobiti kandidacijski status s unijom u svibnju na samitu u Zagrebu ukoliko postigne dogovor o izmjeni izbornog zakona, rekao je u srijedu za lokalne medije predsjedatelj Doma naroda parlamenta BiH i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović

Čović je tijekom dva posljednja dana u Bruxellesu imao niz sastanaka s dužnosnicima Europske unije te je sudjelovao na sastanku s čelnicima parlamenata drugih pet zemalja zapadnog Balkana, koji je organizirao predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli, a na kojemu je nazočio i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Zajedno s Čovićem bio je i predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić.

"Jasno nam je kazano da mi moramo napraviti napredak u iduća dva mjeseca, primarno oko izbornog zakonodavstva. Ako to uspijemo napraviti, onda je izvjesno da u svibnju imamo kandidacijski status za članstvo u Europskoj uniji", rekao je predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH.

Čović je dodao kako je u svim susretima istaknuo da je moguće postići dogovor u sljedeća dva mjeseca. Pri tome je ocijenio kako bi za BiH bilo pogubno da propusti hrvatsko predsjedanje Vijećem EU i održavanje samita EU-zapadni Balkan kako bi dobila pozivnicu za članstvo.

"Rekao sam da će biti puno onih, posebno u Sarajevu, koji će željeti da se na tom planu ništa ne dogodi i da se zadrži status quo. To bi bilo porazno za BiH, jer je izvjesno da će na svibanjskom sastanku u Zagrebu Sjeverna Makedonija i Albanija dobiti punu potporu za otvaranje pregovora s EU, a naš je interes da u istom terminu i mi dobijemo kandidacijski status", dodao je Čović.

Upitan o eventualnom posredovanju Europske unije u pregovorima oko izmjena Izbornog zakona BiH Čović je rekao kako je to prepušteno domaćim političarima u BiH.

"To je ono što danas kroz razgovore pokušavaju HDZ i SDA kao politički predvodnici dva naroda. To će jednostavno biti procijenjeno kao naša nesposobnost i ostat ćemo izvan europske priče", dodao je.

Vodeća hrvatska i bošnjačka stranka HDZ BiH i SDA održali su niz sastanaka oko izmjena izbornog zakona kako bi se održali lokalni izbori za tijela vlasti u Mostaru te promijenio način biranja zastupnika u Dom naroda te Predsjedništva BiH.